Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Зміни у мобілізації торкнуться освітян – які нововведення готує Рада

Верховна Рада пропонує давати відстрочку тільки тим вчителям та викладачам, які працюють на повну ставку

Фото: Херсонський державний університет, УНІАН. Колаж: Pro Війну

Рада готує зміни у мобілізаціїї для викладачів

Фото: Херсонський державний університет, УНІАН. Колаж: Pro Війну

В Україні вже майже два роки поспіль триває загальна мобілізація. Народні обранці зараз працюють над змінами у питннях відстрочки, призову та відпусток для військових.

Нардеп Мар’яна Безугла розповіла, що Рада готує зміни в мобілізації. Зокрема, відстрочка від служби в ЗСУ буде для таких категорій освітян:

  • здобувачів послідовної вищої освіти, яким менше 30 років,
  • усіх науковців із вченими званнями,
  • усіх викладачів, які працюють на повну ставку.

Водночас, у коментарі виданню Фокус голова комітету Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак зазначив, що відправлення на передову вчителів, викладачів та лікарів – це погана ідея, адже хтось має вчити та лікувати дітей.

Бабак наголосив, що відстрочку від призову справедливо давати викладачам, які працюють як мінімум на 0,75 ставки. Адже такий показник свідчить, що це основне місце роботи людини та за родом діяльності вона в першу чергу викладач.

Отже, якщо людина викладає у двох університетах, але скрізь на півставки, то на відстрочку вона точно не має права.

"Я розумію, що багато українських викладачів працюють не на повну ставку, адже для них немає нормального навантаження. Очікую їхню негативну реакцію на цей закон", — зауважує нардеп Сергій Бабак.

Адвокат Євген Зурнаджи пояснив, що викладачам потрібно буде обирати, в якому виші працювати на повній ставці. Такий закон негативно вплине на систему освіти, адже щоб установі отримати акредитацію, слід мати штатну кількість академічного складу — докторів і кандидатів наук.

"Багато ЗВО ризикують втратити акредитацію через мобілізацію викладачів. Вчений професорський склад до війни налічував кілька тисяч осіб, рештою закривали низку предметів у різних ЗВО", — пояснює Зурнаджи.

Правник каже, що у разі ухвалення такого закону, частина викладачів буде у вигідному становищі. Через нестачу кадрів оформлених на 0,25 ставки переведуть на повну зайнятість і ЗВО не втратить акредитацію.

Однак, велика кількість викладачів, які працюють зараз у декількох вишах на умовах часткової зайнятості, зіткнуться із можливістю бути мобілізованими.

"Такий підхід влади завдасть шкоди для системи вищої освіти в післявоєнний період. Ми отримаємо брак людей, здатних викладати", — каже експерт із питань освіти, засновник Всеукраїнської освітньої компанії Setstud Олександр Кондратюк.

Як можна виявити ухилянтів

Адвокати наголошують, що зміни у законодавстві повинні виявити тільки ухилянтів, які прикриваються науковою діяльністю — працівників, які влаштувались лише на 0,25 ставки.

Йдеться про працівників маловідомих регіональних ЗВО, які влаштувалися на і практично не працюють. У першу чергу, треба враховувати їх наукову діяльність, досвід роботи, кількість написаних статей. Наявність ступеня кандидата чи доктора наук не є об'єктивним показником науковця.

Нагадаємо, раніше ми писали, які люди можуть потрапити під мобілізацію в наступному році. Також ми повідомляли, що таке публічна повістка.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.