Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Методи змінюються – в ТЦК прокоментували посилення мобілізації

Від початку повномасштабного вторгнення в Україні триває загальна мобілізація, однак невдовзі цей процес можуть посилити

Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook, УНІАН. Колаж: Pro Війну

Посилення мобілізації

Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook, УНІАН. Колаж: Pro Війну

Вже невдовзі депутати Верховної Ради України планують внести серйозні зміни щодо мобілізаційних процесів. Зокрема, відомо, що деякі громадяни залишаться без відстрочки.

Про те, навіщо в Україні посилювати мобілізацію, розповів речник Полтавського ТЦК та СП Роман Істомін.

Посилення мобілізації

Представник військкомату зазначає, що доволі часто трапляються випадки, коли самі українці ухиляються від мобілізації, ігнорують повістки та вчиняють інші дії, які є порушеннями закону.

"Під час адресного оповіщення ― по квартирах, було виявлено, що багато громадян порушують правила обліку та не повідомляють своєчасно про зміну місця проживання. Якраз цей фактор став ключовим в тому, що почали оповіщення на блокпостах, на вулицях, те, що так не подобається громадянам. Якщо це навіть приватний, все одно це є громадським місцем, згідно з визначенням. Тому туди ТЦК спільно з поліцією заходять без будь-якого дозволу. Повістка, яку вручають ТЦК під час оповіщення, є не що інше, як виклик саме до ТЦК для уточнення військово-облікових даних", – сказав Роман Істомін.

Також він зазначив, що досить часто трапляються випадки, коли працівники ТЦК та СП мобілізують до війська не надто вмотивованих чоловіків. Однак, за словами Істоміна, під час перебування на фронті вони вже отримують мотивацію.

Рівність у службі для жінок та чоловіків

Раніше ми писали про те, що голова комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Мар'яна Безугла розповіла, що завдяки новому законопроєкту службу жінок та чоловіків в армії прирівняють.

"Шановні, а права чоловіків і цінність життя якась інша? У жінок залишиться унікальна відстрочка і право на звільнення – вагітність. Якщо вагітна – не мають право мобілізувати/можеш звільнитися. Але водночас декретну відпустку як право на відстрочку/звільнення плануємо надати як дружині, так і чоловіку на вибір", – сказала депутатка.

Також вона додала, що законопроєкті буде ще декілька важливих пунктів, зокрема:

  • якщо у подружжя троє або ж більше дітей, тоді обидвоє звільняються від військової служби;
  • якщо у подружжя 1 або 2 дитини, тоді один з них має право на звільнення з військової служби;
  • у випадку, якщо у чоловіка народиться третя дитина під час проходження служби, тоді він отримає право на звільнення.

Слід зазначити, що зараз в Україні на військовій службі перебуває понад 40 тисяч жінок.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, кого можуть мобілізувати до армії вже у 2024-му році. Також ми розповідали, що таке публічна повістка.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.