Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація в містах та селах: як відрізняється процес призову

В Україні тривають воєнний стан та загальна мобілізація, однак часто призов в селах та містах називають "нерівномірним"

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

В чому різниця призову у містах та селах

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Різниця між підходами до мобілізації в містах та селах є незначною. У кожному регіоні мобілізація здійснюється з урахуванням конкретних потреб.

Про це розповів член комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський в етері Radio NV.

З його слів, у кожного регіону є свій мобілізаційний план, який розробляється з урахуванням конкретних потреб. Це означає, що кількість мобілізованих осіб може відрізнятися в різних регіонах.

Веніславський також зазначив, що твердження про те, що "у Києві військовозобов'язаних не чіпають", є наслідком суб'єктивного сприйняття.

"У селі, до прикладу, може проживати лише 1 тисяча осіб. Тому коли сусіда призвали на військову службу, то практично всі про це знають. Водночас у Києві така інформація розмивається через те, що у столиці мешкає кілька мільйонів людей", — пояснив він.

Чому частіше призивають чоловіків з сіл

Раніше ми писали, що членкиня комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Соломія Бобровська заявила, що чоловіків із сіл мобілізують частіше, ніж чоловіків із міст.

Зі слів Бобровської, це пов'язано з тим, що людей, які проживають у селах, легше знайти за місцем реєстрації. Чоловіки у місті часто проживають без реєстрації або ж не там, де прописані.

"Раніше вручати повістки таким чином працівники військкоматів не могли, тому мобілізація в містах була менш ефективною", — зазначила Бобровська.

Окрім того, вона зауважила, що в Одеській області мобілізація може бути менш ефективною через корупцію.

"В Одеській області з міцною мережею не лише російської агентури, а й корупційними очільниками виклик ще той", — сказала вона.

Бобровська додала, що раніше на Одещині була організована "схема кругової поруки районних ТЦК". Працівники територіальних центів комплектування та соціальної підтримки просили від 8 тисяч доларів за надання відстрочки одній людині.

Чи можуть видати повістку в громадському транспорті

Також ми зазначали, у що воєнний час, коли в Україні діє загальна мобілізація, громадяни України віком від 18 до 60 років, які не мають відстрочки від призову, можуть бути призвані на військову службу.

Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу" не передбачає конкретного місця для вручення повісток. Це означає, що працівники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки можуть вручати їх фактично в будь-яких місцях, де можуть знайти військовозобов'язаного.

Таким чином, повістки можуть вручати навіть у маршрутці. Однак важливо, щоб спочатку працівники ТЦК та СП встановили особу, якій хочуть видати цей документ.

Вручення повістки здійснюється особисто під розпис або через уповноважену особу. У разі відмови від отримання повістки вона може бути вручена за допомогою засобів зв'язку або через оголошення в місцевих засобах масової інформації.

Нагадаємо, раніше адвокатка розповіла, хто має право перевіряти документи звичайних українців. Також ми повідомляли, чи справляються працівники територіальних центрів комплектування зі своїми обов'язками під час мобілізації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.