Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація в Україні: чому частіше призивають чоловіків з сіл

Загальна мобілізація триває в Україні з початку повномасштабного вторгнення, однак призовники скаржаться на її нерівномірність

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Чому не призивають чоловіків у нічних клубах

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Частіше мобілізовують чоловіків із сіл. Представники ТЦК безпомилково можуть знайти їх за місцем прописки.

Про це заявила членкиня комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Соломія Бобровська в інтерв’ю "Телеграфу".

З її слів, люди, які мешкають в селах, постійно перебувають за місцем реєстрації. Чоловіків у місті важче знайти. Часто вони проживають без реєстрації або ж не там, де прописані. А раніше вручати повістки таким чином працівники військкоматів не могли.

"Візьмемо до прикладу Одесу. Людина, яка була сильним комбригом 14-ї бригади ЗСУ, стала очільником Одеського обласного ТЦК. Працювати в Одеській області з міцною мережею не лише російської агентури, а й корупційними очільниками виклик ще той", — зауважила експертка.

Вона додала, що раніше на Одещині була організована "схема кругової поруки районних ТЦК". Працівники територіальних центів комплектування та соціальної підтримки просили від 8 тисяч доларів за надання відстрочки одній людині. Тож наразі дуже важко зламати систему корумпованих ТЦК та СП, щоб налагодити справедливу мобілізацію.

Чи можуть видати повістку в громадському транспорті

Раніше ми писали, що Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу" не передбачає конкретного місця для вручення повісток. Це означає, що працівники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) можуть роздавати їх фактично в будь-яких місцях:

  • на вулиці;
  • за місцем проживання особи;
  • за місцем роботи особи;
  • на блокпості під час перевірки документів;
  • в кафе, ресторанах та інших закладах;
  • в громадському транспорті.

Таким чином, повістки можуть вручати навіть у маршрутці. Однак важливо, щоб спочатку працівники ТЦК та СП встановили особу, якій хочуть видати цей документ.

Важливо також зазначити, що військкомат не може порушувати закони та правила під час вручення повістки. Це означає, що на самому документі повинні бути правильно вказані дані, а також наявний підпис начальника ТЦК та СП.

У разі відмови від повістки працівники не мають права застосовувати силу проти таких осіб.

Чи можуть призвати на АЗС

Раніше ми писали про те, що адвокат Ростислав Кравець розповів, що працівники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки мають право вручати повістки військовозобов'язаним фактично в будь-яких місцях, адже законом не передбачається якогось конкретного місця для видачі цих документів.

Однак він також зазначив, що ТЦК та СП не може займатися перевіркою документів громадян без представників Національної поліції.

Це означає, що якщо на автозаправній станції до вас підійшли співробітники військкомату і вони намагаються перевірити ваші документи без присутності працівників поліції, то такі дії не слід вважати повністю законними.

Жоден громадянин України не зобов'язаний виконувати те, що не вважається законним. Тому очевидно, що при спробі працівників ТЦК та СП перевірити ваші паспортні дані чи інші документи ви можете їм відмовити.

Однак, Ростислав Кравець радить знімати такі ситуації на відео. Таким чином особа зможе уникнути претензій у свій бік, адже дії ТЦК та СП буде зафіксовано на камеру.

Нагадаємо, раніше адвокатка розповіла, хто має право перевіряти документи звичайних українців. Також ми повідомляли, чи справляються працівники територіальних центрів комплектування зі своїми обов'язками під час мобілізації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.