Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація в Україні: чи можуть 17-річних хлопців не випускати за кордон

Загальна мобілізація триває в Україні з початку повномасштабного вторгнення, однак у військовозобов’язаних все ще залишаються питання стосовно правил її проведення

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

З якого віку не випускають за кордон під час воєнного стану

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Нерідко трапляються випадки, коли 17-річних хлопців не випускають за кордон. Держприкордонслужба аргументує це тим, що юнак стоїть на обліку.

Про це розповів адвокат Ростислав Кравець.

З його слів, у 17 років громадянин має стати на персонально-первинний та персональний військовий облік. Натомість військовозобов’язаним чоловік стає у віці від 18 до 60 років.

Отже, 17-річні хлопці мають право виїжджати за кордон без завади державних установ, оскільки у день виповнення 17 років вони стають на облік та отримують приписне свідоцтво.

"Тобто прикордонники намагаються застосовувати до осіб, яким ще не виповнилося 18 років, обмеження щодо виїзду за кордон. Фактично, від 16 років хлопець має стояти на військовому обліку. Інакше прикордонники можуть не випустити таку особу за кордон", – пояснив експерт.

Кого та чому не випустять з України

Раніше ми писали, що речник ДПСУ зазначив, що часто чоловіки мають на руках документи, які не дозволяють їм залишити територію України під час війни.

За його даними, переважна більшість із тих, кого цього року не випустили за кордон, це чоловіки. Саме вони, переважно, впевнені, що мають на руках документи, які дозволяють їм виїхати за межі України під час повномасштабної війни. Однак це не завжди відповідає дійсності.

Від початку 2023 року під час перетину кордону відмовлено у виїзді 43 тисячам українцям. Здебільшого не дозволяли залишати територію країни чоловікам.

Серед інших причин відмов у виїзді за кордон під час повномасштабної війни для чоловіків та жінок є наступні:

  • через судові рішення;
  • через доручення компетентних державних органів, які надсилаються Державній прикордонній службі;
  • якщо хтось не має належних документів на перетин кордону.

"Але цей відсоток дуже невеликий – основну частину становлять громадяни України чоловічої статі, які прибувають до кордону. Вони можуть мати на руках якісь документи, які, як вони вважають, дають їм право на перетин кордону, але насправді це не так", – додав речник Держприкордонслужби.

Він уточнив, що прикордонники під час своєї роботи керуються правилами, які містяться в постанові уряду №57. За умови, якщо хтось не підпадає під дані категорії пропуску, вони отримують відмову в перетині державного кордону України.

Часто, за словами речника прикордонників, кордон намагаються перетнути чоловіки, які надають документи про те, що вони навчаються у різних вишах в інших країнах. Але, згідно з правилами, студентів не можна випускати за межі України, тому вони й отримують відмову.

Нагадаємо, хто з жінок не може виїхати за кордон. Також ми писали, чи можуть мобілізувати батьків, які самостійно виховують дитину.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.