Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Перетин кордону під час війни: кого та чому не випустять з України

Речник ДПСУ зазначив, що часто чоловіки мають на руках документи, які не дозволяють їм залишити територію України під час війни

Фото: ДПСУ. Колаж: Pro Війну

Від початку року за кордон не випустили 43 тисячі укранців

Фото: ДПСУ. Колаж: Pro Війну

Від початку 2023 року під час перетину кордону відмовлено у виїзді 43 тисячам українцям. В основному, не дозволяли залишати територію країни чоловікам.

Про це розповів речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко.

За його даними, переважна більшість із тих, кого цього року не випустили за кордон, це чоловіки. Саме вони, переважно, впевнені, що мають на руках документи, які дозволяють їм виїхати за межі України під час повномасштабної війни. Однак, це не завжди відповідає дійсності.

Які ще причини відмови у перетині кордону

За словами Андрія Демченка, серед інших причин відмов у виїзді за кордон під час повномасштабної війни для чоловіків та жінок, є наступні:

  • через судові рішення;
  • через доручення компетентних державних органів, які надсилаються Державній прикордонній службі;
  • якщо хтось не має належних документів на перетин кордону.

"Але цей відсоток дуже невеликий – основну частину становлять громадяни України чоловічої статі, які прибувають до кордону. Вони можуть мати на руках якісь документи, які, як вони вважають, дають їм право на перетин кордону, але насправді це не так", – додав речник Держприкордонслужби.

Демченко уточнив, що прикордонники під час своєї роботи керуються правилами, які містяться в постанові уряду №57. За умови, якщо хтось не підпадає під дані категорії пропуску, вони отримують відмову в перетині державного кордону України.

Часто, за словами речника прикордонників, кордон намагаються перетнути чоловіки, які надають документи про те, що вони навчаються у різних вишах в інших країнах. Але, згідно з правилами, студентів не можна випускати за межі України, тому вони й отримують відмову.

Хто з жінок не може виїхати за кордон

Як ми писали раніше, за словами адвоката Андрія Кириленка, для переважної більшості для жінок в Україні не існує жодних обмежень щодо перетину державного кордону. Проте, все ж таки є окремі категорії, яким не можна виїжджати під час війни.

"Є обмеження для певної категорії жінок за посадами. Наприклад, ті, хто займають вищі державні посади, як от: Члени Кабміну, керівник апарату ВРУ, офісу президента, голови СБУ, Рахункової палати, Нацбанку України, члени Нацради з питань телебачення та радіомовлення та їх заступники. Окрім них, також не можуть покидати Україну Уповноважений з прав людини, судді всіх рівнів, прокурори, керівники державних органів та місцевих рад. Додатково заборонено виїжджати тим, хто заброньований на час війни за органами державної влади", – зазначає адвокат.

За його словами, навіть такі особи мають право перетинати кордон з іншими державами. Однак для цього вони повинні отримати відповідний дозвіл.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, чи можуть мобілізувати батьків, які самостійно виховують дитину. Також ми розповідали, з якими вадами зору не можуть призвати до ЗСУ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.