Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація в Україні: чи можуть ув'язнити за ігнорування третьої повістки

Після отримання повістки кожен військовозобов'язаний громадянин повинен з'явитися до територіального центру комплектування

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Війну

Покарання за ігнорування повістки

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Війну

Під час загальної мобілізації, яка в Україні триває від початку повномасштабної війни, працівники територіальних центрів комплектування роздають повістки військовозобов'язаним особам. При цьому іноді такі особи ігнорують повістки.

Про те, яке покарання можна отримати за ігнорування третьої повістки, в соцмережі розповів адвокат Микола Неклеса.

Покарання за ігнорування третьої повістки

Чинним законодавством передбачено, що особа, яка після отримання повістки від працівників ТЦК та СП або ж інших уповноважених осіб проігнорує її та не з'явиться до військкомату, повинна отримати покарання. При цьому не має значення, чи це перша, друга або ж третя повістка. Всього існує два види покарань:

  • адміністративне покарання можливе тоді, коли особа отримала повістку на перевірку даних (штраф може накладатися при ігноруванні будь-якої повістки, не тільки третьої);
  • кримінальне покарання можна отримати, якщо особа отримала повістку на відправку та проігнорувала її.

При цьому слід додати, що працівники територіальних центрів комплектування не мають права затримувати осіб, які відмовилися від повістки.

Чому молоді чоловіки потрібні армії

Раніше ми писали про те, що в ефірі національного телемарафону голова ради резервістів Сухопутних військ України Іван Тимочко розповів, для чого армії потрібно призивати 25-річних чоловіків.

Перш за все, він зазначив, що особи віком до 25 років закінчили університети за новими програмами, тому їм буде легше адаптуватися до сучасних професій у війську, зокрема, зараз потрібні:

  • айті-працівники;
  • оператори дронів;
  • інші професії в комп'ютерній сфері.

"Це люди сучасні, які добре орієнтуються з комп'ютером, з програмним забезпеченням, це люди, які звикли ще бути в русі, вже себе зреалізували, або почали себе реалізовувати. Чи це змінить мобілізацію? Та ні, не змінить. Все одно, це порівняно невелика кількість людей", – сказав представник Сухопутних військ в ефірі національного телемарафону.

Також він додав, що у випадку зменшення призовного віку з 27 до 25 років з'явиться ще 100 тисяч чоловіків, які зможуть бути мобілізовані до війська.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, чи можливо призвати до лав Збройних сил України пів мільйона чоловіків. Також ми повідомляли, які важливі зміни щодо мобілізації готує Верховна Рада.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.