Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація в Україні – хто з чоловіків може виїхати за кордон

Розповідаємо, чи може особа, яку було знято з військового обліку, покинути країну та виїхати за кордон

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Хто може виїхати за кордон

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Виїзд за кордон військовозобов'язаним чоловікам віком від 18 до 60 років заборонено ще з початку повномасштабного вторгнення, адже в країні введена загальна мобілізація. Однак деякі з них все ж можуть виїхати з України.

Про це розповіла адвокатка Олена Бірюч.

Виїзд з країни після зняття з обліку

Так, за словами юристки, особа, яка була знята з військового обліку, не можете одразу ж перетнути кордон. Вона пояснює це тим, що довідки про зняття з військового обліку замало, адже чоловік повинен мати ще якийсь документ, який надає йому можливість перетнути кордон. До прикладу, посвідчення особи-інваліда.

"Разом з тим, виключені з військового обліку чоловіки не мають законодавчих обмежень у праві перетину кордону. Так, відповідно до п. 2-6 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою КМУ від 27.01.1995 року № 57, право перетину державного кордону на час дії воєнного стану мають також чоловіки, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації (до таки осіб відносяться у тому числі й виключені з військового обліку за станом здоров’я)", – зазначила юристка.

Також Олена Бірюч додала, що, окрім паспортних даних, при перетині кордону особа повинна мати при собі також посвідчення, що підтверджує підстави її виключення з військового обліку.

Чи може командир відмовити військовому у відпустці

Раніше ми писали про те, що кожен військовослужбовець, що наразі виконує свої обов'язки, має повне право на отримання відпустки. Загальний термін відпустки на рік не повинен складати більш як 30 календарних днів. Проте, іноді в країні фіксуються випадки, коли військове керівництво не надає відпустку особі, але це дії є незаконними.

"Так, під час дії воєнного стану військовослужбовцям надається частина щорічної основної відпустки загальною тривалістю не більше 30 календарних днів, а також відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин зі збереженням грошового забезпечення тривалістю не більше 10 календарних днів. Кожна із зазначених відпусток надається без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець", – розповіла Олена Бірюч.

Отже, якщо військовий не може отримати відпустку, але при цьому він не порушив жодну із вимог, тоді йому необхідно вимагати від командира письмове пояснення таких дій.

Раніше ми писали про збільшення виплат деяким військовослужбовцям. Також ми повідомляли, що в Україні змінився порядок виплат деяким категоріям військовим.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.