Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Не лише в спортзалах та ресторанах: працівники ТЦК вручали повістки в "Епіцентрі"

Сьогодні вдень у Миколаєві співробітники військкомату провели рейд у торговому центрі "Епіцентр" на Херсонському шосе

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну.

Працівники ТЦК продовжують виписувати повістки у громадських місцях

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну.

Співробітники територіального центру комплектування та соціальної підтримки перевіряли документи у всіх чоловіків призовного віку, які перебували в торговому центрі. Багатьом одразу на місці виписували повістки для явки до військкомату.

Про це пишуть місцеві Telegram-канали.

На вулиці поблизу торговельного центру стояли два автобуси, проте невідомо, чи забрали когось із відвідувачів "Епіцентру".

Варто зауважити, що в "Епіцентрі" було багато відвідувачів, адже це субота, а також період свят. Паркування було забите автомобілями, тому було проблематично знайти місце для парковки.

Як можуть викликати до ТЦК без повістки

Раніше ми писали, що в Україні під час війни та мобілізації роботодавці мають право зобов’язати своїх співробітників призовного віку з’явитися до військкомату. Для цього вони можуть видати їм розпорядження, яке співробітник має підписати.

Якщо працівник не з’явиться до військкомату у вказаний час без поважних причин, йому загрожує штраф. До таких поважних причин належать хвороба, стихійне лихо чи смерть близького родича.

У разі, якщо працівник не підписав розпорядження, роботодавець не має права притягнути його до відповідальності за неявку до військкомату. У такому разі працівник може оскаржити штраф у суді.

У Дніпрі співробітники військкоматів вручали повістки у спортзалах

Також ми зазначали, що в Україні під час війни та мобілізації працівники військкоматів мають право перевіряти військовий облік чоловіків призовного віку. Для цього вони можуть відвідувати спортзали та інші заклади, де можуть перебувати чоловіки призовного віку.

Під час таких перевірок працівники військкомату можуть вручати повістки, але лише для актуалізації військово-облікових даних. Тобто, якщо вам вручили повістку, ви повинні з'явитися до військкомату, де перевірять ваші дані, зокрема, чи є у вас відстрочка, бронювання або інші підстави для звільнення від військової служби. Після цього буде прийнято рішення про вашу подальшу долю.

Чи можуть видати повістку в громадському транспорті

Також ми зазначали, що закон України "Про військовий обов'язок і військову службу" не визначає конкретного місця для вручення повісток, тому їх можуть вручати в будь-якому місці, де можна встановити особу, якій вони адресовані. Це може бути:

  • вулиця,
  • місце проживання,
  • робота,
  • блокпост,
  • кафе,
  • ресторан,
  • громадський транспорт тощо.

Важливо, щоб повістка була оформлена правильно, тобто мала всі необхідні дані та підпис начальника ТЦК та СП. У разі відмови від повістки працівники військкомату не мають права застосовувати силу.

Нагадаємо, раніше адвокатка розповіла, хто має право перевіряти документи звичайних українців. Також ми повідомляли, чи справляються працівники територіальних центрів комплектування зі своїми обов'язками під час мобілізації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.