Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Нові умови мобілізації: що пропонують змінити для військових

У Верховній раді хочуть надати військовим новий вид відпустки тривалістю в 90 днів, а також змінити умови для отримання відстрочки від служби

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

В Раді хочуть змінити певні правила мобілізації

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

В Україні вже майже два роки триває загальна мобілізація та воєнний стан. У Верховній раді готу.ть певні зміни, які стосуватимуться обліку військовозобов’язаних та правил проходження служби.

Про це розповів народний обранець, член комітету парламенту з з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський у коментарі OBOZ.UA.

За його словами, наразі постало кілька проблем, які варто терміново вирішити.

Народний депутат запевнив, що влада прагне "унеможливити виникнення конфліктів", а також прибрати усі зловживання, які виникають під час проведення мобілізації. Однак, за словами Веніславського, глобальних змін у загальній мобілізації не передбачено.

За словами політика, вже напрацьовані два законопроєкти:

  • перший щодо соцзахисту військовослужбовців;
  • другий має удосконалити питання мобілізації та військової служби.

Які нові види відпусток пропонують

У першу чергу, влада має на меті вдосконалити питання, пов’язані з відпустками у різних випадках – під час повернення з полону, при народженні дитини, тощо.

Зокрема, військовим пропонують нову додаткову відпустку зі збереженням зарплати. Вона триватиме 90 днів для тих військових, яких вдалось звільнити з полону.

Також, за словами Веніславсього, варто законодавчо закріпити право на демобілізацію.

"У парламенті обговорюється ідея демобілізації військових протягом 18 чи 36 місяців безперервної служби, проте поки це на рівні обговорення та остаточного рішення з цього приводу немає", – зазначив він.

Також у раді хочу зменшити кількість українців, які мають право на відсточку через догляд за особою за інвалідністю 1 та 2 груп або за тим, хто потребує постійної опіки.

"Мова йде про звуження кола лише до членів сім’ї першого ступеня споріднення. Аби усунути можливості ухилятися від призову під час мобілізації, коли оформлюють фіктивний догляд за особами, які його потребують. Наприклад, на одну непрацездатну особу оформлялося до п’яти опікунів, які отримували право на відстрочку від військової служби", – пояснює Веніславський.

Також хочуть усунути можливість отримання відстрочки у разі здобуття другої чи третьої вищої освіти.

"Це буде зареєстровано як комітетський законопроєкт або окремий законопроєкт, який підпишуть всі члени Комітету та лідери фракцій, щоб був певний консенсус з цього питання. Я думаю, що вже у грудні буде перше читання. А до кінця року ми будемо намагатися його розглянути", – підсумував Веніславський.

Кого можуть мобілізувати у грудні

Як ми писали, у грудні мобілізувати можуть військовозобов'язаних, які належать до таких категорій:

  • придатні або обмежено придатні (незалежно від наявності військового досвіду), віком від 27 до 60 років;
  • зняті з військового обліку чоловіки, віком до 60 років;
  • придатні або обмежено придатні чоловіки, віком від 27 до 60 років — для служби за контрактом;
  • зняті з військового обліку чоловіки, віком від 18 до 60 років, які не мають відстрочки та не притягувалися до відповідальності за скоєння тяжких злочинів;
  • придатні або обмежено придатні, віком від 18 до 27 років з-поміж резервістів після проходження строкової служби, військової кафедри або навчання у ЗВО.

Після вручення повісти військовозобов'язані мають з'явитися до тЦК для уточнення даних та отримання подальших розпоряджень.

Нагадаємо, хто зараз найбільше потрібен на фронті. Також ми писали, як самостійно обрати професію та підрозділ в ЗСУ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.