Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Покарання для ухилянтів: дітей порушників хочуть позбавити права вступати до ВНЗ

Українська влада планує зробити покарання для ухилянтів від мобілізації більш жорсткими

Фото: ОЮА, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

В Україні планують запровадити нові покарання для ухилянтів

Фото: ОЮА, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Уряд активно посилює процес мобілізації в Україні. Водночас тих, хто не дотримується законів та норм щодо призову до війська, так само жорстко планують карати. Це стосується не лише ухилянтів від мобілізацій, але і їхніх дітей, які ще не отримали вишу освіту.

Про це розповів народний депутат Вадим Івченко в інтерв’ю "Телеграфу".

З його слів, військовозобов’язаний має бути покараний за те, що уникнув мобілізації у вигляді позбавлення деяких державних послуг.

Блокувати рахунки ухилянтів та залишати їх зовсім без грошей – це неправильно. Мають бути інші заходи.

Народний обранець порівняв запропоноване нововведення зі штрафами для водіїв: відповідальність для тих, хто порушує закон про військовий облік.

Таким чином політичне керівництво пропонує умову: якщо чоловік призовного віку не стоїть на військовому обліку та не виявляє бажання виконувати свій обов’язок захищати Батьківщину, держава може йому відмовляти у послугах. Наприклад, ухилянт не зможу здобути вищу освіту, або його діти не зможуть вступити до вищого навчального закладу.

"Всі чоловіки в Ізраїлі стоять на військовому обліку. І у нас також всі мають стояти на обліку. Це не означає, що вони обов’язково будуть на "нулі" чи на війні. Але на обліку ти маєш стояти. Держава має знати, розраховувати на тебе чи ні. Це нормальний процес", — сказав депутат.

Івченко зазначив, що за нововведення планують проголосувати до річниці російського вторгнення.

В новому законопроєкті таких норм немає

Після висловів нардепа представниця Комітету ВРУ з питань освіти наголосила, що інформація про те, що дітей ухилянтів можуть позбавити права на ступ до вищого навчального закладу — виключно міркування політика Івченка.

З її слів, жодних подібних рішень не приймалося ні в комітеті, ні в парламенті. Таке нововведення суперечило б здоровому глузду.

Які покарання готують для ухилянтів

Раніше ми писали, що згідно з проєктом закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку №10449, чоловіків, які уникають мобілізації, буде покарано.

Зокрема, для них передбачається:

  • заборона на виїзд за кордон;
  • обмеження права керувати транспортом;
  • можливість затримання на три доби;
  • запровадження штрафу у розмірі 51 тис. грн для тих, хто не оновить свої дані в територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки, протягом 60 діб з набуття чинності нововведень.

Водночас народні обранці дискутують про те, щоб прибрати з документа норму щодо арешту рахунків ухилянтів від мобілізації.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, де працівники ТЦК та СП можуть вручати повістки військовозобов'язаним українцям. Також ми повідомляли, хто, згідно з новим законопроєктом матиме право на відстрочку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.