Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Повістки в месенджерах: чи можуть так сповіщати українців

У Кабміні запевнили, що вручати повістки військовозобов'язаним через популярні месенджери в 2023 році точне не буде змоги

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Війну

Вручати повістки через месенджери не будуть

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Війну

В Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан. Влада наразі розробляє низку змін, які дозволять удосконалити процес призову військовозобов’язаних.

Розбиралися, чи можуть вручати повіски через месенджери.

За словами міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, у 2023 році точно не вийде запустити розсилку повісток через популярні месенджери. Це неможливо зробити через те, що номери телефонів не прив’язані до конкретних осіб. Саме через це не вдасться забезпечити технічну можливість для видачі повісток у такому вигляді.

"Не думаю, що це серйозне політичне бачення. Це неможливо зробити, поки немає якісного реєстру військовозобов'язаних, а до ідентифікатора реєстру не прив'язаний верифікований номер телефону. Я навіть не говорю зараз про Конституцію та постанови", – зазначив Федоров.

Що каже адвокат

За словами адвоката Ростислава Кравця, розсилати повістки через месенджери цілком реально. Але потрібно внести зміни до законодавства. Зокрема, треба зобов’язати українців мати офіційні номери телефонів та зафіксувати їх.

"Месенджери в більшості своїх випадків прив'язані саме до номерів телефонів. На сьогоднішній день в Україні існує безконтрактна форма обслуговування абонентів, тобто необов'язково укладати контракт з оператором. Тому фактично з юридичної точки зору це наразі запровадити буде неможливо", – зазначив Кравець.

Повістки хочуть розсилати по електронній пошті

Як ми раніше писали, в Раді готують важливі зміни в процес проведення загальної мобілізації. Нещадавно народний обранець Федір Веніславський розповів, що влада має намір дозволити розсилати повістки через електронну пошту та рекомендованим листом. Йдеться про так звану "публічну повістку".

За словами політика, на електронну пошту військовозобов'язаному може прийти лист-повістка. Але зараз такий документ мають передавати особисто в руки і він не дійсний без особистого підпису.

Електронні скриньки зараз є дуже актуальними для військового обліку. Адже в нашій країні вже діє електронний кабінет для призовників та військовозобов’язаних. Саме тому повістки зможуть надсилати на електронну пошту, яка вказана у відповідному реєстрі.

Такі нові норми дадуть змогу вирішити низку питань:

  • розсилка повісток електронною поштою може значно спростити процедуру їхнього вручення;
  • електронні повістки унеможливлять зловживання.

За словами народного депутата Федора Веніславського, тепер призовний вже не зможе сказати, що не отримав повістки, адже вона буде надіслана на його електронну пошту, яка є зареєстрованою.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про те, що військкомати збирають списки учнів від навчальних закладів. Також ми повідомляли, чи справляється військкомат зі своїми обов'язками.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.