Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

В Україні видаватимуть повістки онлайн: як це працюватиме

У Верховній Раді України готують два законопроєкти для пришвидшення процесу мобілізації

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

В Україні планують надсилати повістки на електронні пошти

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

У проект закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів, пов'язаних з удосконаленням питань мобілізації, військового обліку, проходження військової служби" планують внести повістки через електронну пошту та рекомендованим листом. Йдеться про "публічну повістку".

Про це розповів нардеп Федір Веніславський в інтерв’ю "РБК-Україна".

З його слів, на електронну пошту військовозобов’язаному може прийти лист-повістка. Однак, згідно із законом, працівники ТЦК та СП мають передати мобілізаційний документ призовнику особисто в руки.

До того ж повістка без підпису адресата, вважається недійсною.

Електронні поштові скриньки є актуальними для військового обліку, оскільки в Україні вже діє електронний кабінет військовозобов'язаних та призовників. Цей кабінет містить усі ідентифікаційні дані громадян, тому повістки можуть надсилатися на електронну пошту.

Ці норми дозволять спростити отримання повісток і унеможливлять зловживання ними. Наприклад, військовозобов'язаний або призовник не зможе заявити, що він не отримав повістку, оскільки вона буде надіслана на його електронну пошту, яка є зареєстрованою.

Варто зауважити, що депутати все ще працюють над цим законопроєктом. Проте є висока ймовірність того, що це нововведення ухвалять до кінця цього тижня.

Чи можуть видати повістку в громадському транспорті

Раніше ми писали, що в Україні триває мобілізація, і військовозобов'язані можуть бути призвані на службу до лав Збройних сил та інших військових формувань. Повістки роздають працівники військкоматів, і вони можуть робити це фактично будь-де.

Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу" не передбачає конкретного місця для вручення повісток. Тому їх можуть вручити:

  • на вулиці;
  • за місцем проживання;
  • за місцем роботи;
  • на блокпосту;
  • в кафе, ресторані чи іншому закладі;
  • в громадському транспорті.

Тобто, повістки можуть вручити навіть у маршрутці. Однак, важливо, щоб працівники військкомату встановили особу, якій хочуть вручити документ.

Також важливо, щоб повістки були оформлені відповідно до закону. На них повинні бути правильно вказані дані військовозобов'язаного, а також підпис начальника військкомату.

Нагадаємо, раніше адвокатка розповіла, хто має право перевіряти документи звичайних українців. Також ми повідомляли, чи справляються працівники територіальних центрів комплектування зі своїми обов'язками під час мобілізації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.