Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Правоохоронці підуть на фронт? Які проблеми можуть виникнути

На початку повномасштабної війни з Росією правоохоронці, які хотіли воювати, вступили до штурмової бригади "Лють"

Фото: УНІАН, Поліція Києва. Колаж: Pro Війну

Якщо мобілізують поліцейських, виникне проблема з комплектацією

Фото: УНІАН, Поліція Києва. Колаж: Pro Війну

Якщо мобілізувати поліціянтів, може постати проблема з криміногенною ситуацією у країни. Однак, у Нацполіції готові до відповідного рішення.

Про це розповів голова Нацполіції України Іван Вигівський в інтерв'ю виданню "РБК-Україна".

Він зазначив, що в нашій країні склалась аномальна ситуація, порівняно з досвідом інших держав під час війни. Нині вдається тримати криміногенну ситуацію під контролем та зберігати правопорядок на вулицях.

"І це також завдяки тому, що ми залучили до нарядів на вулицях максимальну кількість поліцейських. Якщо до війни це було близько 4 тисяч нарядів, то тепер понад 7 тисяч", – сказав Вигівський.

Він зауважив, що Нацполіція готова до мобілізації, якщо буде прийняте таке рішення

"...Але від першого дня війни поліцейські вже воюють, виконують бойові розпорядження. Це і "Лють", і зведені загони з усіх областей", – зауважує він.

На думку Вигівського, якщо в нашій країні заберуть на фронт поліцейських, виникне проблема з комплектацією, що може негативно позначитися на криміногенній ситуації.

"До речі, поліція не вичерпує мобілізаційний ресурс. У 2022-23 році ми дуже виважено підходили до того, кого набираємо в поліцію. Виключена можливість потрапляння ухилянтів, у нас є відповідні бази, за якими ми перевіряємо людей", – підкреслив Вигівський.

У даному процесі велику роль має вік. Наприклад, 60% особового складу – це молоді люди від 18 до 25 років.

"У "Люті" також у нас здебільшого молоді люди до 27 років. Ми набирали їх на конкурсній основі. В бригаді десь 30% бійців – це поліцейські, які були в лавах поліції й до повномасштабного вторгнення", – пояснює Вигівський.

Він нагадав, що у перші дні з Нацполіції відпустили усіх, хто схвалив рішення про вступ до лав ЗСУ. Сталось це через відсутність механізму переводу до армії.

"Тому це можливо було зробити тільки через звільнення з Нацполіції. Інші поліцейські, хто хотів воювати, – пішли до штурмової бригади "Лють", – підсумував голова Нацполіції.

МВС не проводить нових наборів

Раніше ми писали, що міністр внутрішніх справ Ігор Клименко розповів, що до початку повномасштабної війни з Росією на кожних 10 тисяч українців припадало в середньому 23-26 поліціянтів. Але зараз на деокупованих територіях цей показник зріс до понад 100 поліцейських на 10 тис. населення. При цьому МВС не проводить нового набору до органів поліції.

Раніше ми писали про те, що думають в Нацполіції з приводу можливого призову правоохоронців. Також ми повідомляли, чи мають спортсмени в Україні право на отримання відстрочки від мобілізації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.