Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

При перетині кордону в українців вимагатимуть додаткові документи – які саме

Прикордонники перевіряють документи військовозобов'язаних для запобігання незаконному виїзду за кордон

Фото: Генштаб ЗСУ, ДПСУ. Колаж: Pro Війну

Прикордонники можуть вимагати в чоловіків документи з ТЦК про відстрочку

Фото: Генштаб ЗСУ, ДПСУ. Колаж: Pro Війну

Працівники Державної прикордонної служби України мають право запитувати у військовозобов'язаних документи з Територіального центру комплектування. Це необхідно для запобігання незаконному виїзду за кордон під час воєнного стану.

Про це повідомив речник ДПСУ Андрій Демченко в етері телемарафону "Єдині новини".

З його слів, прикордонники працюють у рамках законодавства про перетин кордону, зокрема й правил, що діють у період воєнного стану.

"Останнім часом ми спостерігаємо збільшення кількості спроб перетину кордону за допомогою підроблених документів, фальсифікованих документів або коли мета поїздки людини не відповідає нормі, за якою дозволено перетнути кордон", – зазначив Демченко.

Він уточнив, що деякі особи намагаються незаконно виїхати за кордон, використовуючи підробки та фальсифіковані документи. Для запобігання цьому прикордонники ретельно перевіряють умову виїзду за кордон, зокрема й мають право вимагати від військовозобов'язаних документи з ТЦК, військово-облікові документи, де в тому числі є відмітка про відстрочку від призову.

Саме тому військовозобов'язаним необхідно оновити свої дані в ТЦК і документи про військовий облік, для можливості виїзду з України.

Мобілізація українців за кордоном

Раніше ми писали, що колишній командир батальйону "Айдар" Євген Дикий вважає, що наразі немає механізмів примусової мобілізації за кордоном. Він також вважає, що спроба екстрадувати ухилянтів буде мати негативні наслідки.

Дикий пояснює, що якщо Україна спробує вимагати видачі ухилянтів із Європи, вони всі подадуть заяви на надання політичного притулку. На Заході "пацифізм" та ухилення від примусового призову є підставою для надання захисту.

Крім того, російська пропаганда миттєво використає цей факт для дискредитації України. Дикий вважає, що спроба вимагати видачі ухилянтів лише погіршить ситуацію з підтримкою України за кордоном.

Єдине, що Україна може реально зробити, це закликати до сумління та вести рекрутингову кампанію для закордонних українців. Однак ефективність такої кампанії буде низькою. Дикий припускає, що більшість українців, які хотіли захищати свою країну, вже повернулися.

Для ухилянтів готують нове покарання

Ухилянти, які втекли за кордон, можуть бути позбавлені допомоги та посвідки на проживання.

Раніше радник голови Офісу президента Михайло Подоляк запропонував нове покарання для чоловіків, які ухиляються від мобілізації під час війни. Він заявив, що Україна може вести переговори з іншими країнами про позбавлення таких чоловіків допомоги або посвідки на проживання.

Подоляк вважає, що ця ідея є справедливою. Він зазначив, що ухилення від мобілізації є несвідомим і несправедливим, оскільки означає, що ці чоловіки не несуть відповідальності за свою країну.

Якщо Україна прийме рішення про призов чоловіків за кордоном, вона повинна буде вести переговори з іншими країнами про позбавлення таких чоловіків допомоги або посвідки на проживання. Це може бути складним завданням, оскільки деякі країни можуть не погодитися на такі умови.

Нагадаємо, раніше ми писали, що саме сказав міністр оборони під час інтерв'ю. Також ми повідомляли, хто з чоловіків виїжджає за кордон.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.