Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Реформи в мобілізації: в новому законопроєкті виявили ризики корупції

Новий проєкт закону щодо посилення мобілізації будуть змінювати, щоб уникнути ризиків корупції

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Новий законопроєкт про мобілізацію потребує правок

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Наприкінці минулого року уряд зареєстрував у ВР проєкт закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби № 10378. Він викликав негативну реакцію серед користувачів мережі, а також в Антикорупційного комітету.

Про це повідомив народний депутат з фракції "Європейська солідарність" Олексій Гончаренко на своїй сторінці у соціальній мережі.

З його слів, Антикорупційний комітет Верховної Ради визнав урядовий законопроєкт про мобілізацію таким, який містить корупційні ризики.

Комітет з соціальної політики Верховної Ради України одноголосно прийняв рішення доопрацювати урядовий законопроєкт про мобілізацію. Зокрема, пропонується:

  • розглянути альтернативні проєкти, включно з пропозиціями Міністерства з питань соціальної політики;
  • розробити окремий законопроєкт про звільнення строковиків, який би враховував пропозицію про їхнє звільнення протягом двох місяців.

Це рішення означає, що комітет з соціальної політики не підтримує прийняття урядового законопроєкту в тому вигляді, в якому він поданий.

Про що йдеться в новому законопроєкті

Раніше ми писали, що з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в країні триває загальна мобілізація. Влада постійно працює над її вдосконаленням, щоб забезпечити ефективний захист країни.

Уряд України зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт, який передбачає низку змін до законодавства про військову службу. Серед основних нововведень:

  • зниження призовного віку з 27 до 25 років;
  • переведення військового обліку в електронний формат;
  • впровадження електронних повісток;
  • запровадження обмежень для військовозобов’язаних та резервістів, які не виконують свої обов’язки.

Крім того, уряд зареєстрував у Раді законопроєкт про посилення відповідальності за військові порушення. Він передбачає суттєве збільшення штрафів та інших видів покарання для військовослужбовців, які вчиняють злочини та правопорушення.

В новий законопроєкт планують внести корективи

Також ми зазначали, що проєкт Закону № 10378 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби викликав негативну реакцію у суспільстві.

У парламенті заявили, що в такому вигляді законопроєкт не буде затверджений. Голова парламентської фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко заявив, що перед винесенням на голосування проєкт буде обговорюватися з Генеральним штабом Збройних сил України, профільними комітетами Верховної Ради та представниками Міністерства фінансів.

Всі ці органи не заперечують щодо необхідності мобілізації, але є питання щодо її реалізації. Зокрема, є питання фінансування, оскільки армію утримують платники податків.

Також Корнієнко висловив занепокоєння щодо обмежень, які будуть накладені на ухилянтів від мобілізації. Він вважає, що держава може обмежувати права громадян під час війни, але при цьому не можна зосереджувати інструменти впливу в одних руках, зокрема військкомів.

Нагадаємо, раніше ми писали, що народні депутати готують доволі важливі зміни, що стосуються мобілізації в Україні. Також ми повідомляли, що нардепи хочуть прирівняти службу жінок та чоловіків в армії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.