Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Рекрутинг в ЗСУ: головні особливості служби за контрактом

Вже декілька місяців в Україні відбувається відбір на військову службу за допомогою рекрутингу

Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Рекрутинг в ЗСУ

Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Рекрутинг – це процес відбору військовослужбовців до лав Збройних сил України та інших формувань. Під час цього, особи мають право обирати конкретний підрозділ.

Про це розповів уповноважений представник Міністерства оборони України з питань рекрутингу Олексій Бежевець.

Відмінність між рекрутингом та мобілізацією

Насамперед слід зауважити, що мобілізація – це процес, що стосується укомплектації війська, під час якого до військових формувань призивають чоловіків, що мають статус військовозобов'язаних.

При цьому, під час призову враховується досвід проходження служби, однак, такі особи не можуть самостійно обирати підрозділ чи спеціальність.

Натомість, рекрутинг є повністю протилежним поняттям. Особи, які потрапляють до війська через рекрутинг мають право вибирати будь-який підрозділ та спеціальність. Після чого, вони підписують контракт та вступають на службу.

Наразі рекрутингом в Україні займаються:

  • Lobby X;
  • Work.ua;
  • Robota.ua.

Крім того, за власним бажанням вступати до Збройних сил України та інших військових формувань можуть не лише чоловіки, а й жінки.

Як довести непридатність

Раніше адвокат Антон Маринич розповів, що для того, щоб довести свою непридатність під час проходження військово-лікарської комісії чоловікам потрібно надавати якомога більше необхідних документів.

"По суті це медичний огляд осіб, яких оглядають профільні лікарі у складі комісії (військово-лікарської комісії), яка і визначає придатність за станом здоров'я до військової служби, а для військовослужбовців установлює причинний зв'язок захворювань, поранень або травм", – повідомив він.

Зокрема, Маринич зазначив, що якщо у військовозобов'язаного є певні проблеми зі здоров'ям, то про це перш за все потрібно розповісти під час проходження ВЛК. Також, варто надати документи, що підтверджують хвороби або вади, зокрема:

  • результати досліджень;
  • довідки;
  • виписки.

За рішенням ВЛК особу можуть визнати придатною, непридатною або ж обмежено придатною.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як військовозобов'язані повинні проходити військово-лікарську комісію під час воєнного стану. Також ми повідомляли, хто має право видавати повістки під час загальної мобілізації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.