Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Ще більше українців отримають відстрочку від мобілізації: кому дозволили не служити в армії

Згідно з новим законом, українці, які мають певну професію можуть відтермінувати призов до війська

Фото: Генштаб ЗСУ

Ще одна категорія громадян отримала право на відстрочку

Фото: Генштаб ЗСУ

Верховна Рада ухвалила закон, згідно з яким працівники ДСНС отримають відстрочку від мобілізації. "За" проголосували 269 депутатів.

Про це повідомим нардеп Дмитро Разумков на своїй сторінці у соціальній мережі.

З його слів, урядовці підтримали закон 9274, спрямований на удосконалення законодавства, що діє у сфері цивільного захисту, підвищення ефективності реалізації державної політики у сфері цивільного захисту у мирний час та в особливий період.

У пояснювальній записці вказано, що одним із пунктів документу є відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації працівників органів та підрозділів ДСНС.

Залужний розповів, як залучити більше військовозобов’язаних

Напередодні ми повідомляли, що загальна мобілізація в Україні триває з 24 лютого 2022 року, проте зараз нестача живої сили відчувається як ніколи.

В Україні пропонують розширити категорії громадян, які можуть бути призвані на навчання або мобілізацію. Це допоможе збільшити кількість військових на фронті.

Наразі для української армії найголовніше – накопичувати резерви.

"Росія не змогла отримати вигоду зі своєї величезної переваги у живій силі, тому що Володимир Путін стурбований тим, що загальна мобілізація може спровокувати політичну кризу, а також тому, що Росія не може підготувати і екіпірувати достатню кількість людей. Однак наші можливості з підготовки резервів на власній території також обмежені", – заявив Головнокомандувач Збройними силами України, генерал Валерій Залужний.

Крім цього, Головнокомандувач вважає, що через недовершеність законодавчої бази, в країні багато осіб, які уникають військової служби. Він запевнив, що уряд працює на цією проблемою. Зокрема, створюється єдиний реєстр призовників, планується розширити категорію громадян, які можуть бути призвані на навчання або мобілізацію. До того ж невдовзі в ЗСУ запровадять "бойове стажування", що передбачає розміщення мобілізованих і навчених кадрів у досвідчених стройових частинах для їхньої підготовки.

Мобілізація в Україні сповільнилася

Також ми писали, що після низки скандалів із корупцією у військкоматах і звільнення недобросовісних керівників процедура призову в Україні розтягнулася.

В Time зазначили, що через брак захисників, на фронт почали призивати старше покоління, підвищивши середній вік солдата в Україні приблизно до 43 років.

"Вони вже дорослі чоловіки, і вони не такі здорові. Це Україна. Не Скандинавія", – наголосив один із помічників Зеленського.

Крім цього, з початку повномасштабного вторгнення кількість охочих мобілізуватися значно знизилась. Всеукраїнський призов підживлювали обіцянки політиків, що війна триватиме кілька місяців, якщо не тижнів.

"Багато хто думав, що можна записатися на швидкий тур і стати учасником героїчної перемоги", – зауважив один з членів команди президента.

Найцікавіше, що набір до лав Збройних сил України відбувається із суттєвою затримкою через брак начальників у ТЦК та СП. Президент України Володимир Зеленський звільнив більшість воєнкомів у відповідь на корупційну діяльність.

Складною задачею виявилось знайти заміну для звільнених чиновників, частково через те, що репутація призовних служб була підірвана.

Нагадаємо, чи можуть працівники ТЦК затримати через відмову від повістки. Також ми писали, що вручати повістки можуть не лише представники територіальних центрів комплектування, а й деякі посадовці органів місцевої влади.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.