Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Українці обиратимуть спеціалізацію для служби в ЗСУ: Федоров анонсував зміни у мобілізації

Нові зміни можуть зробити систему призову до армії більш прозорою і мотивуючою для громадян, які бажають служити в армії України

Фото: Михайло Федоров/Facebook

Федоров повідомив, що в Україні найближчим часом планують запустити "смарт-мобілізацію"

Фото: Михайло Федоров/Facebook

Україна готується до реформи призову до армії, яка вже отримала назву "смарт-мобілізація". Ця нова система надасть громадянам можливість вибирати спеціалізацію, на яку вони бажають мобілізуватися.

Про це розповів віцепрем'єр-міністр і міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров в інтерв'ю РБК-Україна.

В Україні планують запустити "смарт-мобілізацію"

За словами Михайла Федорова, пілот проєкту "смарт-мобілізації" планують запустити вже "через місяць-два". Першим етапом буде можливість вибору спеціалізації для обслуговування дронів. Ця система дозволить українцям самостійно вибирати, чи вони бажають бути операторами дронів, саперами, водіями, чи обрати іншу посаду в армії.

"Людина зможе подивитися, що це взагалі за підрозділ, рота, які зобов'язання, які в тебе є ризики, як ти будеш навчатися", – пояснив чиновник.

Важливим етапом у реалізації цього проєкту є участь громадян в обранні своєї майбутньої спеціалізації. Особа, яка бажає служити в армії, зможе залишити заяву, пройти тести та відбір. Якщо вона успішно пройде цей процес, то точно отримає можливість служити на тій посаді, яку обрала самостійно.

"Це дуже важливо для комунікації між державою та українцями про справедливість, про чесність і про дотримання правил", – сказав Федоров.

Після запуску "смарт-мобілізації" з'явиться можливість відстежувати, скільки громадян самостійно мобілізувалися, як вони пройшли відбір, і як виконують свої обов'язки в армії. Цей проєкт може стати першим кроком в напрямку реформи системи призову та забезпечити "іншу якість мотивації" для військовослужбовців.

Крім того, нова система передбачає значні полегшення для громадян, які бажають служити в армії. Тепер вони не повинні будуть ходити до військкоматів, оскільки процес відбору і навчання буде проводитися онлайн. Рекрутери нададуть українцям всю необхідну інформацію і допоможуть обрати спеціалізацію. Нова система передбачає поглиблене навчання, що підвищить якість підготовки військовослужбовців перед їхнім вступом на поле бою.

В "Дії" з'явиться послуга бронювання працівників

Міністерства економіки та цифрової трансформації України спільно розробляють сервіс "єБронювання" для бронювання працівників за допомогою додатка "Дія". Цей сервіс дозволить підприємцям перевіряти інформацію про бронювання працівників та їх військові спеціальності.

Якщо дані правильні, працівники можуть отримати відтермінування на 6 місяців, інакше – бронювання на 1 місяць з можливістю актуалізації інформації. По завершенні процесу бронювання особи отримають відповідний витяг про свій статус.

Раніше ми повідомляли, скільки днів триває медкомісія.Також ми писали, як діяти, якщо до армії призвали людину з хворобами.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.