Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

В "Дії" з’явиться сертифікат для військовозобов’язаних: що він означатиме

В мобільному застосунку "Дія" планують запровадити новий сертифікат для військовозобов’язаних

Фото: Генштаб ЗСУ, УНІАН. Колаж: Pro Війну

В "Дії " з'явиться сертифікат для військовозобов'язаних

Фото: Генштаб ЗСУ, УНІАН. Колаж: Pro Війну

"Сертифікат захисника" має стати аналогом цифрового військового квитка. Він може бути передбачений у новому законі ВРУ щодо мобілізації.

Про це пише "BBC News Україна".

Як зазначає видання, наразі депутати готують законопроєкт щодо змін в процесі призову. Одним із нововведень стане сертифікат для чоловіків призивного віку.

До всього, запровадження "Сертифікату захисника" значно полегшить життя призовників. Кожні 60 діб військовозобов’язані можуть поновлювати дані про себе в додатку, не виходячи з дому.

Демонструвати цей документ призовники мають при:

  • реєстрації прав власності на нерухоме й рухоме майно;
  • одруженні;
  • розлученні,
  • отриманні вищої освіти;
  • отриманні медичних послуг;
  • перетині держкордону.

Чи будуть в Україні надсилати повістки через Дію

Раніше ми писали, що за допомогою додатку "Дія" можна буде перевірити, чи є військовозобов'язана особа в електронному реєстрі "Оберіг". Однак, це не означає, що через застосунок будуть надсилати повістки.

Представник Міністерства цифрової трансформації Олександр Банік заявив, що в жодному разі ніхто не зможе вручити повістку військовозобов'язаному через "Дію". Він також зазначив, що це навіть не розглядається, а вся інформація, яка поширюється в медіа, є фейковою.

Банік також заявив, що в самому додатку ще досі немає дозволів на користування зброєю. Однак, за його словами, Міністерство внутрішніх справ та Міністерство цифрової трансформації працюють над тим, щоб дозволи на користування зброєю могли якомога швидше відображатися.

Працівників бронюватимуть через Дію

Також ми зазначали, що Міністерство економіки та Міністерство цифрової трансформації працюють над розробкою нового сервісу, завдяки якому можна буде бронювати працівників від призову через додаток "Дія". Сервіс матиме назву "єБронювання".

За допомогою цього сервісу керівники підприємств зможуть:

  • дізнатися, скільки осіб вони можуть забронювати від призову;
  • перевірити, чи підлягає працівник бронюванню, та чи має він дефіцитну військову спеціальність.

Якщо дані працівника впорядковані, він отримає відтермінування від мобілізації на 6 місяців. Якщо ж дані потрібно уточнити, працівник отримає бронювання на 1 місяць, протягом якого він повинен актуалізувати свої дані в ТЦК. Після цього працівника зможуть забронювати повноцінно.

Після того, як сервіс "єБронювання" запрацює в "Дії", особи, що будуть заброньовані, отримають відповідний витяг про такий статус.

Нагадаємо, Державна податкова служба надаватиме інформацію для електронного реєстру військовозобов'язаних. Також ми писали, які дані містяться в реєстрі "Оберіг".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.