Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

В Україні хочуть мобілізувати ув'язнених та судимих – в законопроєкт додали нові пункти

В новому законопроєкті Верховної Ради щодо мобілізаційних процесів Україні є чимало важливих змін

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Мобілізація судимих

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Під час загальної мобілізації до війська призивають військовозобов'язаних чоловіків, віком від 18 до 60 років. Однак, в новому законопроєкті нардепи можуть зробити ширший список осіб, які підлягають призову.

Про це розповіла нардепка Мар'яна Безугла на своїй сторінці у Facebook.

Мобілізація ув'язнених

На своїй сторінці у соціальній мережі очільниця комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки повідомила про те, що в новому законопроєкті будуть дві категорії громадян, яких можуть призивати до війська. Зокрема, мова йде про;

  • осіб, які ув'язнені;
  • осіб, які були судимі.

"Також розробляється варіант підрозділів із тих, хто відмовляється виконувати завдання в складі звичайного лінійного батальйону, наприклад. Ці підрозділи можуть виконувати особливі завдання від бойових до інженерних тощо", – розповіла нардепка Мар'яна Безугла.

Крім того, в коментарях під постом голови комітету громадянина поцікавилися, які ще категорії українців підлягатимуть мобілізаційним процесам.

Кого можуть демобілізувати

Раніше ми писали про те, що в робочому проєкті закону, який був опублікований NV йдеться про те, що дві категорії військовослужбовців в Україні матимуть право на демобілізацію у 2024-му році. Зокрема, отримати право на звільнення можуть:

  • українські військовослужбовці, які були звільнені з російського полону та згодом відмовилися від проходження військової служби;
  • особи, які проходять військову службу в Збройних силах України, Національній гвардії, Державній прикордонній службі та мають громадянство іншої країни або ж взагалі були без громадянства.

При цьому, слід додати, що такий законопроєкт наразі лише опрацьовується народними депутатами України, тому кінцевий результат може суттєво відрізнятися. Крім того, в цьому законопроєкті плануються й інші важливі нововведення.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, хто, окрім працівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, може роздавати повістки. Також ми повідомляли, чи можливо мобілізувати до війська пів мільйона осіб.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.