Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

В Україні посилять покарання за неявку до ТЦК — що пропонує Рада

Журналісти з'ясували, яким чином в Україні мають намір посилити покарання за неявку до територіального центру комплектування (ТЦК)

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

В Україні хочуть посилити відповідальність за неявку до ТЦК

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

В Україні під час загальної мобілізації хочуть посилити покарання за неявку до територіального центру комплектування (ТЦК). Відповідні зміни планують внести до Кримінального кодексу та Кодексу про адміністративні правопорушення.

Про це йдеться у матеріалі видання "BBC News Україна".

Журналісти зазначили, що "мобілізаційні зміни" передбачають, що за невчасну явку до ТЦК для військовозобов’язаних запровадять такі покарання:

  • збільшать термін арешту;
  • значно підвищать розмір штрафів;
  • хочуть дозволити заочно притягувати порушників до відповідальності.

Однак, ЗМІ наголошує, що станом на зараз остаточної редакції законопроєкту щодо змін у мобілізаційний процес поки не сформовано. Робоча група у складі нардепів, представників Міністерства оборони та Генерального штабу продовжує узгоджувати його основні положення.

Очільник оборонного комітету Верховної Ради Олександр Завітневич підкреслив, що наразі "цілісна картина" відсутня.

"Коментувати окремі положення чи напрямки зараз складно, тому що ще немає цілісної картини. Щось – це поки що чиїсь ідеї, без консультацій з військовими, щось – пропозиції для обговорення. Зараз ми намагаємося розробити комплексний документ", – зазначив він.

Чи можуть відправити на фронт одразу з ТЦК

Як ми писали раніше, отримання повістки та візит до ТЦК зовсім не означає, що особу негайно відправлять на фронт.

Начальниця мобілізаційного відділення Вінницького об'єднаного міського ТЦК та СП підтримки підполковниця Оксана Янчак зазначає, що серед військовозобов'язаних поширили фейк – якщо прибуваєш у ТЦК, то через дві години тебе вже відправлять на фронт, але це неправда.

Янчак зазначила, що працівники військкоматів не розуміють, чому чоловіки не хочуть приходити до ТЦК та СП.

Чи законні повістки через СМС-повідомлення

Також ми писали, що військовозобов'язані отримували повістки різними способами, зокрема, в поштових скриньках, у платіжках за комунальні послуги, а також у СМС-повідомленнях. Однак жоден з цих методів не є законним.

Юрист Володимир Романчук зазначив, що повістку повинні вручати особисто в руки. Адресат має підписатися в документі, щоб підтвердити отримання повістки. Тому виклик до територіального центру комплектування та соціальної підтримки телефонним дзвінком чи СМС-повідомленням не може вважатися офіційним.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про те, для чого молодь потрібна у лавах Збройних сил України. Також ми повідомляли, що ТЦК та СП збирають дані про учнів в навчальних закладах.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.