Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Варто призвати 100 тисяч: бойова медикиня пояснила, чим мають займатися жінки на фронті

За словами бойової медикині, жінки на фронті можуть виконувати таку саму важливу роботу, як і чоловіки

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Військова підтримала мобілізацію жінок до лав ЗСУ

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

В Україні триває загальна мобілізація. Жінок із медичною спеціальністю зобов’язали стати на військовий облік.

Розвідниця бойова медикиня та поетка Ярина Чорногуз у дописі в соцмережі підтримала мобілізацію українок.

Зміст
1.Що може робити жінка на фронті
2.Чому жінки поки не йдуть в армію
3.Чи варто українкам проходити курси підготовки
4.Чому влада не хоче мобілізувати жінок

Військова, яка вже 4 роки на фронті, переконана, що практично кожна українка може бути корисною на фронті. Приблизно 100 тисяч жінок покриють потреби в армії.

"Я підтримую ідею мобілізації жінок. Певної кількості, наприклад 100 тисяч, відповідно до потреби в армії. З відбором відповідно до фізичних здібностей, бажання і професійних навичок", – написала військовослужбовиця.

Що може робити жінка на фронті

За словами Чорногуз, практично кожна жінка може виконувати таку роботу:

  • стати чудовим пілотом;
  • працювати штурманом дрона;
  • якщо не боїться крові, відповідальна у навчанні та вмінні дбати про здоров’я інших та фізично витривала – може працювати бойовим медиком
  • жінки, які мають навички з роботою з підняттям ваги та досвід ходьби з похідним рюкзаком на довгі дистанції можуть стати піхотинками та розвідницями.

Чому жінки поки не йдуть в армію

Чорногуз каже, що багато українок поки не йде в армію не через страх бойових дій, а через страх зіткнутися зі знеціненням чоловіків та вказуваннями типу "баба, знай своє місце".

"Вважаю за необхідне створення профільних суто жіночих підрозділів для виконання бойових завдань. Готова взяти участь у формуванні таких підрозділів. А для тих жінок, кому "ок" проходити жорстку ініціацію у переважно чоловічих бойових підрозділах – має бути надана можливість служити у змішаних підрозділах", – додала військова медикиня.

Військова вважає, що обовʼязок жінок захищати Батьківщину у силах оборони варто закріпити на законодавчому рівні, так само як і для чоловіків.

"Якщо у тебе, як людини у війні з окупантом немає рівного права й обовʼязку з людьми іншої статі піти воювати, вбивати та загинути за рідну країну – то про яку справжню свободу, рівність статей і твою повноцінність може йти мова?" – зазначила військовослужбовиця.

Чи варто українкам проходити курси підготовки

Окрім базового курсу молодого бійця, українкам варто також проходити посилений курс із самооблаштування в польових умовах, займаючись:

  • пилянням дерев;
  • побудовою бліндажів;
  • відкриттям цинків з боєкомплектом різними засобами;
  • робленням перекриттів;
  • розведенням вогню;
  • зааготівлею дров;
  • отриманням елементарних навичок проведення електрики.

Чому влада не хоче мобілізувати жінок

На думку Ярини Чорногуз, чинна влада не хоче мобілізувати жінок, аби цим не скористалась російська пропаганда: "мовляв, уже мужики, закінчилися, мобілізують жінок".

"Але мобілізація вмотивованих жінок справить також й абсолютно протилежний до цієї пропаганди ефект: про те, яка ми направду потужна нація, якщо в ній воюють за державність обидві статі", – наголосила Чорногуз.

За словами військовослужбовиці, якщо не буде рівності в обовʼязковій мобілізації – це призведе до погіршення ставлення до жінок від чоловіків після закінчення війни.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, яких осіб можуть мобілізувати до Збройних сил України у 2024-му році. Також ми повідомляли, що таке публічна повістка.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.