Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Відстоюють межі, незважаючи ні на що – бійці ДПСУ розповіли, якою є ситуація на українському кордоні

Разом з українськими прикордонниками розбиралися в ключових питаннях, що стосуються втікачів та ситуації на кордоні

Колаж: Pro Війну/Дар'я Давиденко

Втікачі на кордоні

Колаж: Pro Війну/Дар'я Давиденко

З початку повномасштабного вторгнення велика кількість українців добровільно пішли захищати країну від ворога. Однак також є доволі багато громадян, які нахабно та нелегальним способом намагаються втекти за кордон, всупереч внутрішній ситуації.

Ми поспілкувалися з бійцями Луганського прикордонного загону імені Героя України полковника Євгена Пікуса та дізналися багато деталей щодо нелегального перетину кордону.

Зміст:
1.Хто намагається втекти за кордон
2.Як втікачі покидають територію України
3.Як прикордонники ставляться до втікачів
4.Чому стільки чоловіків намагається втекти за кордон
5.Що найскладніше у службі прикордонників

Хто намагається втекти за кордон

Бійці Луганського прикордонного загону розповідають, що початок повномасштабного вторгнення вони зустріли не на кордоні, а безпосередньо в зоні проведення бойових дій. Однак невдовзі відбулася ротація, під час якої прикордонники були переведені на кордон в одну із західних областей України, де ситуація зовсім інша.

Під час несення служби на одній з ділянок кордону в західній Україні ми неодноразово стикалися з великою кількістю ухилянтів. Примітно, що нелегально втекти за кордон в основному намагалися дорослі та цілком придатні до військової служби чоловіки, – розповідає прикордонник Сергій.

Боєць ДПСУ додав, що ухилянтів фіксується доволі багато. При цьому за кордон намагаються втекти жителі фактично всіх регіонів України, починаючи від східних областей і закінчуючи західними.

Як втікачі покидають територію України

Зі слів прикордонників, перетин кордону здійснити було не так вже й просто, але ухилянтів це не зупиняло.

Особи чоловічої статі невеличкими групами намагалися перетнути кордон України з сусідньою державою. При цьому вони добре знали шляхи, якими йдуть, адже всю інформацію щодо перетину кордону втікачі отримали за певну суму. Сума могла відрізнятися залежно від того, де здійснювався перетин кордону, але з перевірених джерел відомо, що в середньому вона складала декілька тисяч доларів, – додав боєць ДПСУ.

Також прикордонник відзначив, що головною несподіванкою для ухилянтів стала ротація, в рамках якої бійці Луганського прикордонного загону несли військову службу на західних ділянках кордону.

Спочатку ухилянти не знали, що на кордоні тепер не місцеві військові, а бійці нашого загону, тому після 25-30 спійманих втікачів вони стали менш активно рухатися на тих ділянках, де ми несли чергування, – сказав боєць ДПСУ Олександр.

Крім того, прикордонники зазначають, що головною проблемою в цій ситуації є те, що втікачі зовсім не бояться попереджувальних пострілів, адже розуміють, що бійці ДПСУ не можуть їм зашкодити.

Також неоднозначною є тема і щодо покарання таких втікачів, адже на осіб складаються адміністративні протоколи. Деяким з них вручають повістки, тому що вони є військовозобов'язаними, однак невідомо, чи з'являються вони до ТЦК та СП, чи ні.

Як прикордонники ставляться до втікачів

В Україні досить часто фіксуються випадки, коли втікачі намагаються будь-яким нелегальним способом потрапити за кордон. Однак військові Державної прикордонної служби не надто позитивно ставляться до таких осіб.

Ставлення до таких людей однозначно негативне, адже поки ми захищаємо Україну, втікачі намагаються покинути свою домівку та перебратися до іншої країни. Я вважаю, це неповага до нас та до всіх інших сил, які боронять Україну. Хоча, тут також слід додати, що серед самих прикордонників є ті, хто заохочує ухилянтів тікати за кордон, – зазначив боєць Луганського прикордонного загону Олександр.

Чому стільки чоловіків намагається втекти за кордон

Під час затримання втікачі на кордоні вигадують безліч різноманітних причин, щоб виправдати свої дії. Однак бійці ДПСУ вважають, що головну роль в цьому плані грає саме страх.

Я вважаю, що насамперед чоловіки намагаються нелегально втекти за кордон через страх. Вони бояться загинути на війні, бояться потрапити в полон чи отримати серйозне поранення. Однак, страх є у всіх, і це в жодному разі не виправдовує дії таких осіб, – сказав Сергій, військовий Луганського прикордонного загону.

Також в ДПСУ зазначають, що нерідко зустрічаються випадки, коли за кордон намагаються втекти "прихильники російського миру", а також ті, хто вважає, що це "не їхня війна" і їм тут робити нічого.

Що найскладніше у службі прикордонників

Луганський прикордонний загін у 2014-му році став одним із перших, хто давав відсіч ворогу в зоні проведення бойових дій. Наразі прикордонники цього загону також беруть активну участь у війні проти агресора.

Наше головне завдання – це обороняти кордони нашої країни, адже саме прикордонники першими прийняли бій з ворогом, – заявив боєць ДПСУ.

Однак, після того, як російські окупанти вдерлися на територію України, завдання прикордонників стали дещо іншими.

Але, оскільки зараз триває війна, то ми воюємо проти агресора та захищаємо нашу країну від ворога. Ми робимо фактично все те саме, що і бійці Збройних сил України, ми кладемо свої життя за нашу державу та відстоюємо незалежність. Однак, при цьому ми маємо менше озброєння та техніки, аніж бійці ЗСУ, – заявив Сергій, боєць Луганського прикордонного загону.

Додамо, що Луганський прикордонний загін бере участь у військовому конфлікті проти Росії ще з початку АТО/ООС. Зараз відомо, що на базі цього загону планується створити підрозділ ДПСУ нового зразка.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, хто з чоловіків може виїхати за кордон. Також ми повідомляли про найгучніші скандали в територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.