Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Відстрочка для українців, рекрутинг в ЗСУ та призов поліцейських – головне про мобілізацію за тиждень

Мобілізація в Україні є однією з найбільш обговорюваних тем, адже час від часу відбуваються зміни щодо тих та інших процесів

Фото: Одеський ТЦК та СП/Facebook, Генштаб ЗСУ/Facebook, УНІАН. Колаж: Pro Війну

Головне за тиждень про мобілізацію

Фото: Одеський ТЦК та СП/Facebook, Генштаб ЗСУ/Facebook, УНІАН. Колаж: Pro Війну

Загальна мобілізація в Україні триває від початку повномасштабного вторгнення. В рамках цих процесів призивають чоловіків, які мають статус військовозобов'язаних.

Ми зібрали для вас найважливіше про мобілізацію за тиждень.

Відстрочка для волонтерів

У Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт, що пропонує зміни до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

В рамках цього законопроєкту планується переглянути питання відстрочки для деяких категорій українців. Мова йде про волонтерів, які допомагають українській армії від початку повномасштабного вторгнення Росії.

Рекрутинг в ЗСУ

14 листопада в Україні офіційно стартував рекрутинг до лав Збройних сил. В рамках цих процесів представники компанії Lobby X будуть допомагати армії набирати до війська осіб з урахуванням їхніх спеціальностей, освіти тощо.

Наразі також відомо, що Міністерство оборони України підписало договір тільки з однією компанією – Lobby X. Проте самі рекрутери планують працювати безплатно.

Мобілізація для поліцейських

Доволі багато українців мають право на відстрочку. Це стосується деяких держслужбовців та навіть працівників правоохоронних органів.

Однак в листопаді 2023-го року у Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт, який дозволяв би призивати до армії працівників поліції. Зокрема, в такому випадку до армії могли б залучати 30% від підрозділу поліції.

Мобілізація за письмовою згодою

Нещодавно нардеп Георгій Мазурашу зареєстрував у Верховній Раді України законопроєкт, що стосується покращення мобілізаційних процесів. Він вважає, що українці повинні давати письмову згоду на готовність до мобілізації.

"Законодавство дозволяє примусово мобілізувати всіх громадян військовозобовʼязаного віку та стану здоровʼя, крім тих, хто має відстрочку або заброньований. Проте, на моє переконання, це неадекватні норми, які виключно шкодять. Тому я вже не вперше пропоную зміни, які змусять ТЦК і СП шукати й мобілізувати саме готових і фізично, і морально стати на захист країни, а не всіх підряд для кількості", – заявив нардеп.

Також він додав, що немає сенсу призивати до армії чоловіків, які не є морально готовими до військової служби, адже вони, за словами добровольців, можуть іноді не лише не бути корисними, а й, навпаки, завдавати шкоди.

Коли можна не йти до ТЦК

Слід зазначити, що військовозобов'язані українці мають право не з'являтися до територіальних центрів комплектування, однак лише в деяких випадках:

  • якщо в особи помер близький родич;
  • якщо особа, що отримала повістку, знаходиться під слідством або проти неї застосовується адміністративне або кримінальне покарання;
  • якщо особа доглядає за хворим родичем;
  • у випадку, якщо особа потрапила під вплив надзвичайної ситуації;
  • у випадку, якщо особа складає екзамени у виші.

Проте, слід додати, що в таких випадках особа повинна надати підтвердження тієї чи іншої ситуації.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що полковник ЗСУ розповів, як можна покращити мобілізацію. Також ми повідомляли, які особи мають право на виїзд з України.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.