Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Відстрочку від мобілізації зможе отримати ще одна категорія українців – кого торкнеться

У Верховній раді зареєстрували законопроєкт, який допоможе деяким військовозобов’язаним уникнути призову

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Ще одна категорія українців зможе отримати відстрочку від мобілізації

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

ВРУ пропонують внести зміни до статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Таким чином, перелік осіб, які не підлягають мобілізації, буде розширено.

Про це йдеться в проєкті закону №10251.

Ініціатори нововведення пропонують надати відстрочку від мобілізації військовозобов’язаним, які офіційно займаються волонтерською діяльністю.

Йдеться виключно про тих осіб, які входять до Реєстру, мають посвідчення та підтверджуючі документи про те, що вони дійсно здійснюють волонтерську діяльність.

Чи можуть обмежено придатного відправити в бойову бригаду

Раніше ми писали, що загальна мобілізація в Україні триває з початку повномасштабного вторгнення, однак деякі нюанси все ж залишаються незрозумілими для багатьох військовозобов’язаних.

Обмежено придатні особи можуть нести службу в частинах чи підрозділах забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.

Чіткої заборони призивати обмежено придатних чоловіків немає. Їх можуть відправити навіть в зону бойових дій або на прифронтову територію. Однак, ця процедура має виконуватися з дотриманням певних вимог:

  • військовий з обмеженою придатністю не направлений на службу в морську піхоту чи десантно-штурмові війська;
  • у постанові ВЛК чітко зазначено, які види служби протипоказані обмежено придатному військовослужбовцю з урахуванням стану його здоров’я;
  • посада і вид служби пов’язані з діяльністю саме забезпечення військової частини, тобто обмежено придатна до служби людина не обіймає посаду стрільця чи гранатометника.

Однак, якщо ці умови порушено, військовий має право написати рапорт на ім’я командира частини та просити перевести на іншу посаду за станом здоров’я.

Якщо командування не реагує на заяву, захисник має звернутися за додаткової допомогою:

  • гаряча лінія Міністерства оборони України: 0 800 500 442;
  • гаряча лінія Командування медичних сил: (044) 522 83 58;
  • гаряча лінія Сил територіальної оборони: 0 800 507 028;
  • гаряча лінія Міністерства охорони здоров’я України: 0 800 60 20 19;
  • гаряча лінія Міністерства у справах ветеранів України: з питань встановлення статусів та соціального захисту +38 (063) 227-14-27; з питань психологічної допомоги, оздоровлення, освіти +38 (063) 035-54-68;
  • гаряча лінія Уряду України: 1545 — загальна урядова "гаряча лінія".

Чи призвуть одиноких батьків до війська

Також ми писали, що за словами юристки Аліни Калашникової, згідно з Законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", кожен чоловік (або жінка), що самостійно виховують дитину мають право на отримання відстрочки від мобілізації. Однак, важливо, щоб цій дитині було менше 18 років.

"Такий чоловік має звернутися до ТЦК із заявою із проханням про оформлення відстрочки та пакетом документів: рішення про розірвання шлюбу з дружиною/рішення про позбавлення батьківських прав мами; свідоцтво про народження дитини; акт обстеження житлово-побутових умов проживання; інші документи, що це підтверджують", – розповідає Аліна Калашникова.

Також слід зазначити, що за словами експертки, тут не грає ролі те, скільки дітей така особа виховує самостійно, адже отримати відстрочку можна навіть у випадку, якщо на її утриманні перебуває одна неповнолітня дитина.

Нагадаємо, чи можуть призвати обмежено придатного. Також ми писали, що Залужний розповів, як залучити більше військовозобов’язаних.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.