Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Мобілізація в Україні – чи можуть призвати обмежено придатного

Адвокатка розповіла, чи заберуть в армію військововозобов'язаного, який, за висновком ВЛК, має певні проблеми зі здоров'ям

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Обмежено придатних також можуть призвати до війська

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

В Україні триває воєнний стан та загальна мобілізація. Деяких військовозобов’язаних визнають обмежено придатними до служби в армії.

У коментарі нашому сайту військова адвокатка Лілія Калашникова пояснила, чи можуть мобілізувати людину, яка була визнана обмежено придатною до служби, під час дії воєнного стану.

За її словами, чоловіка, який визнаний медкомісією обмежено придатним до військової служби, тобто він має певні обмеження щодо стану здоров’я, можуть мобілізувати до армії.

"Однак тут слід зазначити, що остаточне рішення все ж таки залишається за військово-лікарською комісією", – наголосила вона.

Також адвокатка пояснила, чи дає право відстрочка від мобілізації перетинати кордон під час дії воєнного стану в Україні.

Лілія Калашнікова наголошує, що від початку повномасштабної війни доволі багато чоловіків перетнули кордон України з іншими державами, але більшість із них мали для цього "вагомі причини".

"Саме оформлення відстрочки не впливає на можливість перетину державного кордону, тобто у військовозобов’язаного може і не бути оформлена відстрочка, але є право на перетин державного кордону і такий чоловік безперешкодно може виїхати за межі України", – констатує експертка.

Як відомо, в даному випадку йдеться про людей, які мають серйозні проблеми зі здоров'ям, доглядають за особою з інвалідністю або ж мають інші причини, що дозволяють залишати територію України.

Рада вкотре продовжила дію воєнного стану

Як ми писали раніше, Рада схвалила рішення щодо продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації в Україні з 16 листопада.

У відповідних документах, президент Володимир Зеленський пропонував затвердити укази про продовження з 5 години 30 хвилин 16 листопада 2023 року строк дії воєнного стану в Україні на 90 діб та продовження загальної мобілізації з 16 листопада на 90 діб.

Верховна Рада підтримала проєкти президента і продовжила дію воєнного стану та загальної мобілізації в Україні на 90 діб – до 14 лютого 2024 року.

Як відомо, загальну мобілізацію влада продовжувала вже неодноразово. Зокрема:

  • з 24 лютого до 25 травня 2022 року;
  • з 25 травня до 23 серпня 2022 року;
  • з 23 серпня до 21 листопада 2022 року;
  • з 21 листопада до 19 лютого 2023 року;
  • з 19 лютого до 20 травня 2023 року;
  • з 20 травня до 18 серпня 2023 року;
  • з 18 серпня до 15 листопада 2023 року.

Які види повісток виписують

Як ми розповідали раніше, в Україні, згідно з чинними законами, є чотири види повісток. Але зараз не виписують документи для призиву на строкову службу (адже цей призов скасували після оголошення загальної мобілізації та початку повномасштабної війни).

Таким чином, військовозобов’язаним можуть вручити всього три види повісток – у чому відмінності між цими документами читайте за посиланням.

Нагадаємо, Залужний розповів, як залучити більше військовозобов’язаних. Також ми писали, що мобілізація в Україні сповільнилася.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.