Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Рада подовжила воєнний стан та мобілізацію в Україні: на який термін

Президент України Володимир Зеленський подав до Верховної ради проєкти законів про продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації

Фото: Генштаб ЗСУ

Воєнний стан та мобілізацію подовжать

Фото: Генштаб ЗСУ

Востаннє воєнний стан подовжували 18 серпня до 15 листопада 2023 року. Однак, з 16 листопада його подовжать знову.

Про це йдеться у проєктах №10211 та 10212.

В цих документах Зеленський пропонує затвердити укази про продовження з 5 години 30 хвилин 16 листопада 2023 року строк дії воєнного стану в Україні на 90 діб та продовження загальної мобілізації з 16 листопада на 90 діб.

Верховна Рада підтримала проєкти президента і продовжила дію воєнного стану та загальної мобілізації в Україні на 90 діб – до 14 лютого 2024-го.

Воєнний стан подовжать вдев’яте

Як ми писали раніше, загальну мобілізацію влада продовжувала вже неодноразово. Зокрема:

  • з 24 лютого до 25 травня 2022 року;
  • з 25 травня до 23 серпня 2022 року;
  • з 23 серпня до 21 листопада 2022 року;
  • з 21 листопада до 19 лютого 2023 року;
  • з 19 лютого до 20 травня 2023 року;
  • з 20 травня до 18 серпня 2023 року;
  • з 18 серпня до 15 листопада 2023 року.

Які види повісток вручатимуть у листопаді

Раніше ми вже писали, що згідно з законодавством нашої країни, існує чотири види повісток. Однак, зараз не виписують документи для призиву на строкову службу (адже цей призов скасували після оголошення загальної мобілізації та початку повномасштабної війни).

Таким чином, військовозобов’язаним можуть вручити всього три види повісток – варто розбиратися, в чому між ними відмінності:

  • Повістка для уточнення облікових даних – цей документ вручають, аби уточнити та перевірити дані про особу військовозобов’язаного, його склад родини, загальний стан здоров’я, поточне місце роботи. Результат візиту до ТЦК по цій повістці може бути різним – наприклад, людину можуть із певних причин звільнити від служби в армії, або ж надати відстрочку.
  • Повістка для проходження військово-лікарської комісії (ВЛК) – цей документ зобов’язує людину пройти повне медичне обстеження, він обов’язково повинен містити підпис начальника ТЦК. Також до повістки цього типу додають й картку для медогляду. Після проходження повного обстеження лікарів, вони роблять висновок щодо придатності чи непридатності людини до служби в армії. Також може йти мова про часткову придатність до служби (це все прописується у висновку ВЛК).
  • Мобілізаційне розпорядження (бойова повістка) – це останній вид повісток. Його вручають тільки тоді, коли військовозобов’язаний пройшов ВЛК, був визнаний придатним до служби. Цей припис зобов’язує з’явитися на призовний пункт протягом 24 годин. Якщо людина вже служила в армії, вона направляється до пункту постійної дислокації військової частини та проходить там протягом 3-4 тижнів бойове узгодження. Ті ж, хто не служив, – їдуть у навчальні центри.

Чоловікам вручають повістки, вони проходять медкомісію та у випадку, якщо дозволяє стан здоров’я, їх відправляють на навчання (якщо мобілізований не служив раніше в армії), а потім на фронт.

Нагадаємо, Залужний розповів, як залучити більше військовозобов’язаних. Також ми писали, що мобілізація в Україні сповільнилася.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.