Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Вік для мобілізації зміниться? Коли почнуть призивати з 25 років

Член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони розповів, коли в країні може зменшитися призовний вік

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Веніславський розповів про зниження призовного віку

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Під час загальної мобілізації до війська призивають чоловіків, віком від 18 до 60 років. Проте значна частина осіб від 18 до 27 років не вважаються військовозобов'язаними, адже вони не мають відповідної підготовки. Однак вже невдовзі можуть відбутися важливі зміни.

Про це в коментарі РБК-Україна розповів нардеп Федір Веніславський.

Зміна призовного віку

Зі слів Веніславського, у тому випадку, якщо народні депутати вже найближчими днями встигнуть врегулювати ключові питання щодо нового закону, то його можуть прийняти вже на цьому тижні.

При цьому, він зазначив, що в самому законі питання про зміни щодо призовного віку немає, адже там будуть:

  • питання щодо вручення повістки;
  • щодо відстрочки від мобілізації;
  • щодо прав військовозобов'язаних осіб.

"У цьому законопроєкті питання щодо віку призову на військову службу за мобілізацією взагалі не вирішуються. Нагадаю, зараз на військову службу за мобілізацією можуть бути призвані особи, які пройшли строкову військову службу – тобто які мають військовий досвід та підготовку", – сказав депутат.

При цьому, Веніславський зазначив, що для чоловіків, які не мають військової підготовки, призов діє виключно з 27 років. Однак, якщо президент підпише ухвалений закон, тоді призиватимуть до війська з 25 років.

Військовий квиток

Раніше ми писали про те, що під час брифінгу Федір Веніславський розповів, що вже невдовзі українців можуть зобов'язати носити військовий квиток.

"Щоб уникнути питань, пов'язаних з тим, чи є громадянин військовозобов'язаним, не військовозобов'язаним, може отримати повістку, чи не може отримати повістку, ми передбачаємо, що військовозобов'язані під час воєнного стану повинні мати з собою і документ, що підтверджує особу, і документ, що засвідчує перебування на військовому обліку", – розповів Федір Веніславський.

Крім того, нерідко працівники територіальних центрів комплектування рекомендують чоловікам носити з собою військовий квиток. Проте, експерти зазначають, що наразі жоден закон не зобов'язує громадян обов'язково мати при собі військово-обліковий документ.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, чи можуть працівники поліції фотографувати документи громадян під час перевірки. Крім того, ми писали про головні проблеми з мобілізацією в наші країні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.