Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Законопроєкт про мобілізацію: для яких цивільних посад необхідно пройти військову підготовку

Новий законопроєкт щодо посилення мобілізації передбачає обов'язкове залучення до військової служби держпрацівників

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Військова підготовка стане обов'язковою для деяких спеціалістів

Фото: Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Уряд України пропонує ввести обов'язкову базову загальновійськову підготовку або військову службу для тих, хто вперше вступатиме на службу в органи прокуратури та поліції. Ця норма спрямована на підвищення рівня військової підготовки працівників цих органів та їхньої готовності до захисту країни в умовах воєнного стану.

Про це пише пресслужба ВРУ.

Зокрема, базова загальновійськова підготовка або військова служба стануть обов'язковими для прокурорів:

  • окружної прокуратури;
  • обласної прокуратури;
  • Спеціалізованої антикорупційної прокуратури;
  • Офісу генерального прокурора.

Щодо поліцейських, які вперше вступають на службу, пропонується набувати базової загальновійськової підготовки в закладах, де вони проходять обов'язкову первинну професійну підготовку. Також пропонується розповсюдити цю ж норму на осіб, які вперше вступають на службу в органах місцевого самоврядування.

При цьому, норма не поширюється на тих, хто до прийняття до поліції вже відслужив в армії.

До всього, нововведення не стосується чоловіків призовного віку, які визнані військово-лікарською комісією непридатними.

"На державну службу не може вперше вступити особа чоловічої статі віком до 60 років, яка не пройшла базову загальновійськову підготовку або військову службу, крім осіб, звільнених від проходження базової військової служби", — йдеться в документі

Законопроєкт передбачає, що базова загальновійськова підготовка запроваджується з 2025 року, а норма щодо органів прокуратури набуде чинності через рік, тобто з 2026 року.

Чи можна уникнути призову за символічну суму

Раніше ми писали, що парламент України виступає проти надання права військовозобов'язаним чоловікам заплатити за відстрочку від призову до війська. Таке рішення може призвести до розколу суспільства на бідних і багатих, а також до того, що Росія використає це як аргумент для того, щоб показати неспроможність українських інституцій.

Це рішення було озвучено народною депутаткою Соломією Бобровською. Вона повідомила, що у комітеті, до якого вона входить, такі обговорення не відбувалися. Частина колег не толерують такі ідеї, і сама депутатка буде категорично проти такого нововведення.

Бобровська також закликала не вірити інформації про те, що народних депутатів дозволили відправляти на фронт. Вона зазначила, що чинні народні депутати мають відстрочку від військового обов'язку згідно зі статтею 78 Конституції України. Пряма ж відстрочка для депутатів встановлюється статтею 29 Закону "Про статус народного депутата" та статтею 23 Закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як можна самостійно обрати підрозділ для проходження служби в лавах ЗСУ. Також ми повідомляли, чи можна призивати на військову службу чоловіків, яких було засуджено.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.