Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Зеленський озвучив новий план мобілізації — які зміни чекають на українців

Президент запевнив, що не підтримає мобілізацію жінок, а також наголосив, що варто вирішити питання відправлення військових на дембель

Фото: ОП, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

Зеленський проти мобілізації жінок

Фото: ОП, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Війну

В Україні планують внести низку важливих змін у процес проведення загальної мобілізацїі. Президент Володимир Зеленський озвучив своє бачення цього процесу.

Про це він розповів під час підсумкової пресконференції у вівторок, 19 грудня, відповідаючи на запитання журналістів.

Модель мобілізації Зеленського

Глава держави наголосив на таких основних моментах призову військовозобов’язаних на службу:

  • додаткова мобілізація президент каже, що головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний та Генштаб просять мобілізувати додаткових 450-500 тисяч осіб, "однак це питання поки остаточно не вирішене";
  • мобілізації жінок не буде. Зеленський запевнив, що у випадку схвалення Верховною Радою такого законопроєкту, він його не підпише;
  • призивний вік президент каже, якщо у законі будуть правильні та достатні аргументи щодо мобілізації чоловіків, молодших від 27 років, він готовий підтримати дану ініціативу;
  • у новому законопроєкті Зеленський не побачив положень щодо демобілізації військових, хоча вважає, що це питання номер один.

Чи може рекрутинг замінити мобілізацію

Раніше ми писали про те, що зараз в нашій країні працюють компанії, які допомагають військовим набирати спеціалістів. Але рекрутинг наврядчи замінить мобілізацію, наголосив представник Міністерства оборони України Ілларіон Павлюк в ефірі Радіо Свобода.

За словами Павлюка, зараз в Україні люди нерідко плутають поняття рекрутингу та мобілізації. Одні вважають, що це фактично одне й те саме, інші притримуються думки, що рекрутинг повинен замінити мобілізацію. Однак, за словами Павлюка, це зовсім неправильно.

"Це не так, що ми запровадимо рекрутинг, а значить тепер підуть воювати тільки ті, хто хочуть. Важливо розуміти, що захищати країну – це обов'язок кожного громадянина. І рекрутинг не створений для того, щоб хтось не пішов у військо, він створений для того, аби ті, хто хоче воювати, змогли обрати вигідні для себе умови та спеціальності", – сказав він.

Також представник Міністерства оборони наголосив, що результати рекрутингу до лав Збройних сил можна буде оцінювати лише приблизно через два місяці. Однак вже й зараз від громадян України надходять численні заявки та відгуки щодо такого способу залучення до війська.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Верховна Рада готує важливі зміни щодо мобілізації. Також ми повідомляли, що нардепи хочуть прирівняти службу жінок та чоловіків.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.