Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Жінки в лавах ЗСУ: хто з українок має стати на військовий облік в березні

Наразі в Україні ще не було ухвалено законопроєкт, що стосується змін в мобілізації

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Військовий облік для жінок

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

В Україні існує дві категорії жінок, що повинні стояти на військовому обліку. Однак, їх можуть призивати на службу лише за власним бажанням.

Про це йдеться в Законі України "Про військовий обов'язок і військову службу".

Військовий облік для жінок

Чинним законодавством передбачено, що на військовому обліку під час воєнного стану повинні або ж можуть перебувати дві категорії жінок, зокрема:

  • жінки, що були визнані придатними за станом здоров'я до проходження військової служби за рішенням медичної комісії та які закінчили заклади професійної, фахової передвищої або ж вищої освіти та здобули фармацевтичну або ж медичну спеціальність (такі особи підлягають взяттю на облік військовозобов'язаних);
  • жінки, які були визнані придатними за рішенням медичної комісії та мають спеціальність, яка є спорідненою до будь-якої військової спеціальності згідно з переліком, що був затверджений Міністерством оборони України.

При цьому, жінок не призивають на військову службу, адже такі особи можуть бути мобілізовані виключно за власним бажанням.

Бронювання чоловіків

Раніше в Міністерстві стратегічної промисловості України повідомили, що в країні буде існувати два типи бронювання від мобілізації. Зокрема, мова йде про бронь до 50% працівників та від 50% працівників.

Якщо брати до уваги бронювання від 50% працівників, то це стосується:

  • підприємств, організацій та установ, що займаються виготовленням боєприпасів;
  • підприємств, організацій та установ, що виготовляють товари для бійців ЗСУ та інших формувань;
  • підприємств, організацій та установ, що займаються ремонтом та модернізацією техніки для військових.

Водночас, бронювання до 50% діє для:

  • підприємств у літакобудівній галузі;
  • підприємств у космічній галузі;
  • промислових підприємства.

Крім того, і у першому, у другому випадку важливо, щоб ці підприємства мали контракт з державним замовником та виготовляли щонайменше 50% власної продукції на потреби Збройних сил України та інших формувань. Також, в цьому питанні існують й інші критерії.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, які повістки будуть вручати українцям у березні 2024-го року. Також ми повідомляли, в яких випадках військовозобов'язані можуть не йти до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.