Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Жінок можуть мобілізувати на рівні з чоловіками — за якої умови

Народна обраниця зазначила, якщо армія не справлятиметься із завданнями, то потреба мобілізації жінок може розглядатися з точку зору справедливості

Фото: ArmiyaInform. Колаж: Pro Війну

У Раді назвали умову, за якої жінок призиватимуть на рівні з чоловіками

Фото: ArmiyaInform. Колаж: Pro Війну

В Україні варто було б проводити й мобілізацію жінок. Головна причина полягає у тому, що під час повномасштабної війни треба призвати всі категорії громадян, аби здобути перемогу над Росією.

Таку думку висловила народна обраниця Інна Совсун в інтерв’ю журналістці Еммі Антонюк.

За її словами, мобілізація до війська всіх категорій громадян є справедливою і повністю відповідає Конституції України.

Совсун процитувала статтю 17 Конституції, в який сказано, що "захист суверенітету і територіальної цілісності України, забезпечення її економічної та інформаційної безпеки є найважливішими функціями держави, справою всього українського народу".

"У нас в Конституції написано, що всі громадяни України повинні брати участь в захисті державності. У нас не написано "тільки чоловіки" чи "тільки жінки". Для чоловіків прописана обов'язкова служба, але обов'язок захищати державу у нас записаний для всіх", – сказала вона.

Вона також пригадала, що багато жінок і так служать у ЗСУ. Совсун зауважила, що якщо інакше армія "не витягує", то потреба мобілізації жінок може розглядатися з точку зору справедливості.

"Щобільше, ми знаємо, що у нас є багато жінок, які вже служать. Тому моя позиція така: якщо це потрібно для потреб оборони держави, якщо ми кажемо, що ми без цього "не витягуємо", от ніяк взагалі немає картинки де ми "витягуємо" без жінок. І з точки зору забезпечення справедливості", – зауважила Совсун.

Совсун запевнила, що Служба в армії – це не лише служба "безпосередньо на лінії зіткнення", а є багато посад у тилу, які могли б обіймати жінки.

Що може робити жінка на фронті

Раніше ми розповідали, що за словами бойової медикині Ярини Чорногуз, практично кожна жінка може виконувати таку роботу:

  • стати чудовим пілотом;
  • працювати штурманом дрона;
  • якщо не боїться крові, відповідальна у навчанні та вмінні дбати про здоров’я інших та фізично витривала – може працювати бойовим медиком
  • жінки, які мають навички з роботою з підняттям ваги та досвід ходьби з похідним рюкзаком на довгі дистанції можуть стати піхотинками та розвідницями.

Чому жінки поки не йдуть в армію

Чорногуз каже, що багато українок поки не йде в армію не через страх бойових дій, а через страх зіткнутися зі знеціненням чоловіків та вказуваннями типу "баба, знай своє місце".

"Вважаю за необхідне створення профільних суто жіночих підрозділів для виконання бойових завдань. Готова взяти участь у формуванні таких підрозділів. А для тих жінок, кому "ок" проходити жорстку ініціацію у переважно чоловічих бойових підрозділах – має бути надана можливість служити у змішаних підрозділах", – додала військова медикиня.

Військова вважає, що обовʼязок жінок захищати Батьківщину у силах оборони варто закріпити на законодавчому рівні, так само як і для чоловіків.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, яких осіб можуть мобілізувати до Збройних сил України у 2024-му році. Також ми повідомляли, що таке публічна повістка.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.