Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Зміни до мобілізації — які скандальні норми можуть прибрати

У першу чергу, викликають питання пропоновані заборони та покарання, які хочуть запровадити для тих, хто ухиляється від призову

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Народний обранець пояснив, які норми закону викликають питання

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Кабмін 25 грудня вніс на розгляд Верховної Ради законопроєкт №10378 щодо вдосконалення питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби. Однак, нардепи кажуть, що документ має внести "більше ясності" у питання мобілізації.

Водночас пропоновані зміни викликали широкий резонанс та критику в українському суспільстві.

Які норми включає законопроєкт

Документи пропонує внести у процес мобілізації такі зміни:

  • зміни щодо відстрочки від призову на військову службу;
  • значне пониження у правах для тих, хто ухиляється;
  • збільшення прав для поліції;
  • кримінальну відповідальність за відмову проходити ВЛК.

Як повідомляють депутати Верховної Ради, законопроєкт Кабміну в тому вигляді, який він є сьогодні, не буде ухвалено. Після його обговорення у стінах парламенту документ відправлять на доопрацювання.

Видання OBOZ.UA розбиралось, які норми мобілізаційного законопроєкту викликають найбільші дискусії.

Заборони для ухилянтів

Одне із головних нововведень – заборони та покарання для тих, хто ухиляється від призову. Згідно з документом, за неявку до ТЦК пропонується:

  • внести порушника до Єдиного реєстру боржників;
  • заборонити купівлю-продаж рухомого та нерухомого майна;
  • обмежити у праві керувати транспортним засобом, отриманні посвідчення водія та оформленні паспорта;
  • у такої людини буде заблоковано усі рахунки, право розпоряджатися грошима та іншими цінностями;
  • держава призупиняє пільги та послуги зі свого боку для таких громадян.

Крім того, законопроєкт пропонує змінити правила вручення повісток – документи зможуть надсилати через "електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного та резервіста або на електронну пошту".

Також, у випадку схвалення законопроєкту, право на відстрочку від мобілізації втратять люди з інвалідністю ІІІ групи (тобто, таких людей в окремих випадках зможуть забирати в армію).

Пропонується й позбутися поняття обмежено придатний і натомість залишити лише придатність/непридатність до військової служби.

Що суперечить Конституції

У коментарі OBOZ.UA народний обранець секретар комітету ВР з питань національної безпеки, оборони і розвідки Роман Костенко зазначив, що 4 січня Комітет парламенту почав розгляд документа.

Він каже, що багато норм у законопроєкті Кабміну мають двояке трактування та не зрозуміло, навіщо їх взагалі включали до документа:

  • заблокувати фінансові операції громадян з нерухомістю та їхні банківські рахунки, а також заборонити користуватися особистим транспортом. Тобто, фактично, понизити мобілізованих у правах;
  • громадянин, який не пройшов службу в армії, не має права перебувати на державній службі. У проєкті просто зазначено: не служив, значить, не можеш працювати на держслужбі. А якщо людина не придатна або це жінка? Це дискримінаційна норма;
  • викликає сумніви й питання скасування відстрочки для ІІІ групи інвалідності.

Крім того, під великим сумнівом запровадження електронних повісток. Це начебто потрібна справа, але через неї виникають питання: як саме забезпечити її повноцінне впровадження.

"Питаємо у представників Мінцифри, а чи зможемо технічно забезпечити доступ усіх наших громадян до цієї функції. Адже не у кожному українському селі є інтернет. Так само не у кожного є смартфон чи комп’ютер. При цьому за умови затвердження цієї норми для громадян настає відповідальність за її невиконання", – зазначив він.

Роман Костенко зазначив, що це саме стосується й надання більших повноважень Нацполіції. Спочатку варто чітко визначити права та обов’язки усіх сторін – ТЦК, поліції та суспільства, а вже потім говорити про притягнення до відповідальності.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Верховна Рада готує важливі зміни щодо мобілізації. Також ми повідомляли, що нардепи хочуть прирівняти службу жінок та чоловіків.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.