Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Зміни у мобілізації — які пункти законопроєкту суперечать Конституції

Омбудсмен Дмитро Лубінець перерахував три пункти змін у мобілізацію, які суперечать основному закону держави й правам людини

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

Омбусдмен розповів, які пункти законопроєкту порушують права людини

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Війну

В Україні триває внесення змін до законопроєкту про мобілізацію. Деякі положення документа порушують Конституцію, права людей і міжнародні зобов’язання нашої країни.

Про це розповів омбудсмен Дмитро Лубінець в інтерв'ю NV.

У першу чергу, на його думку, порушення Конституції стосуються того, що новий законопроєкт надає додаткові повноваження ТЦК.

"Я напряму показав, що ТЦК — це військові підрозділи. Згідно з нашою Конституцією, військові підрозділи не можуть брати участь в обмеженні прав громадян України, навіть якщо юридично у нас введений воєнний статус. Це пряма норма нашої Конституції", – підкреслив Уповноважений із прав людини.

Лубінець уточнив, що перевіряти документи у громадян повинні співробітники Національної поліції, Державної прикордонної служби, Національної гвардії, але у жодному випадку не військові, працівники ТЦК.

"Друге застереження було, що керівник ТЦК своїм рішенням може впливати на те, чи буде громадянин України розпоряджатись своїм майном у повному об'ємі, чи ні. Це нонсенс, коли військовий приймає рішення, що хтось не може продати свою квартиру", – сказав Лубінець.

Омбудсмен зазначив, що для проведення таких дій є відповідні органи виконавчої влади.

Третє застереження стосується пропозиції призивати до лав ЗСУ людей з інвалідністю. Лубінець каже, що Комітет Ради необхідність цього пояснює тим, що багато українців скористалось незаконним правом та через корупційну складову отримали довідку про інвалідність ІІІ групи.

"Насправді вони не мають права цим займатися. Я сказав, це ж питання не до законодавства. І ви ж це не вирішите на рівні закону. Вам це треба вирішувати в інший спосіб. Але ви не можете просто взяти й порушити наші міжнародні зобов’язання", – підкреслив омбудсмен.

Він зазначив, що направив усі зауваження щодо законопроєкту профільному комітету ВР і очікує на офіційну відповідь.

Зміни у мобілізації

Раніше ми писали, що серед основних нововведень законопроєкту можна виділити наступні моменти:

  • зниження призовного віку з 27 до 25 років;
  • удосконалення процедури військового обліку – вона буде переведена в електронний формат, що дозволить спростити та прискорити процес обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів;
  • впровадження електронних повісток;
  • запровадження обмежень для військовозобов’язаних та резервістів, які не виконують свої обов’язки – заборона виїзду за кордон, проведення операцій з майном, керування власним транспортом, отримання посвідчення водія, укладання кредитних договорів тощо.
  • надання додаткової відпустки військовослужбовцям, звільненим з полону;
  • запровадження базової загальновійськової підготовки до 3 місяців для всіх громадян віком від 18 до 25 років;
  • запровадження базової військової служби за бажанням до 25 років для тих, хто не пройшов базову загальновійськову підготовку;
  • залучення центрів надання адміністративних послуг, центрів зайнятості та центрів рекрутингу до заходів рекрутингу на військову службу.

Крім того, уряд зареєстрував у Раді законопроєкт про посилення відповідальності за військові порушення (збільшення штрафів та інших видів покарання для військовослужбовців, які вчиняють злочини та правопорушення).

Нагадаємо, раніше ми писали, що народні депутати готують доволі важливі зміни, що стосуються мобілізації в Україні. Також ми повідомляли, що нардепи хочуть прирівняти службу жінок та чоловіків в армії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.