Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Знають шляхи та не бояться пострілів – як ухилянти покидають територію України

Розповідаємо, які способи використовують втікачі в Україні задля того, щоб потрапити до сусідніх держав

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Втікачі на кордоні

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Доволі велика кількість військовозобов'язаних чоловіків призовного віку з початку війни в Україні намагаються нелегально покинути нашу державу. Декому це вдається, однак, частіше за все на ухилянтів чекають невдачі.

Про це розповіли військові Луганського прикордонного загону.

Як ухилянти тікають з України

За словами бійців Луганського прикордонного загону, перетнути кордон в західній частині України не так вже й просто, однак втікачів це зовсім не зупиняє.

"Особи чоловічої статі невеличкими групами намагалися перетнути кордон України з сусідньою державою. При цьому вони добре знали шляхи, якими йдуть, адже всю інформацію щодо перетину кордону втікачі отримали за певну суму. Сума могла відрізнятися залежно від того, де здійснювався перетин кордону, але з перевірених джерел відомо, що в середньому вона складала декілька тисяч доларів", – сказав військовий ДПСУ.

Також прикордонник зазначив, що доволі несподіваним для ухилянтів став той факт, що на тих ділянках кордону, де вони намагалися пробратися, чергували вже не місцеві військові, а бійці Луганського прикордонного загону. Тому після того, як прикордонники змогли спіймати близько 30 осіб, що намагалися незаконно перетнути кордон, втікачів стало менше.

До того ж, як зазначають прикордонники, такі особи зовсім не бояться попереджувальних пострілів. Все через те, що вони розуміють, що бійці ДПСУ в жодному разі не можуть їм завдати шкоди.

Хто може виїхати за кордон

Раніше ми писали про те, що деякі чоловіки призовного віку мають право покинути територію України та виїхати за кордон навіть під час загальної мобілізації. Однак, в основному, це стосується осіб, що мають проблеми зі здоров'ям.

Юристка Олена Бірюч розповіла, що у тому випадку, якщо чоловік, який був знятий з військового обліку, намагатиметься покинути територію України, йому, скоріш за все, буде відмовлено в цьому. Це пов'язано з тим, що така особа, окрім цих документів, повинна мати будь-який інший, який дозволить їй перетнути кордон. До прикладу, це може бути посвідчення особи-інваліда або ж статус опікуна інваліда.

"Разом з тим, виключені з військового обліку чоловіки не мають законодавчих обмежень у праві перетину кордону. Так, відповідно до п. 2-6 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою КМУ від 27.01.1995 року № 57, право перетину державного кордону на час дії воєнного стану мають також чоловіки, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації (до таки осіб відносяться у тому числі й виключені з військового обліку за станом здоров’я)", – сказала Олена Бірюч.

Крім того, адвокатка додала, що, окрім паспортних даних, при перетині кордону особа також повинна мати й документ, який підтверджує підстави її виключення з військового обліку.

Нагадаємо, ми також писали про те, чи може командир відмовити військовому у наданні відпустки. Крім того, ми повідомляли про збільшення виплат військовослужбовцям.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.