Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Болгарія ветувала передачу Україні 100 БТРів – як це вплине на перебіг війни

Президент Болгарії виправдовується, що машини нібито потрібні країні, вони охоронятимуть державний кордон та рятуватимуть людей

Фото: Національний університет оборони України. Колаж: Pro Війну

Президент Болгарії ветував передачу Україні БТРів

Фото: Національний університет оборони України. Колаж: Pro Війну

Лідер Болгарії Румен Радєв відмовився безплатно передавати Україні сто бронетранспортерів старого зразка. Він наклав вето на відповідний закон, схвалений парламентом.

Про це йдеться в офіційній заяві президента Болгарії.

Як відомо, передачу БТРів, які були придбані 30 років тому, погодили під час зустрічі прем’єр-міністра Болгарії Николая Денкова із президентом України Володимиром Зеленським.

Тоді болгарський прем’єр запевняв, що машини ще жодного разу не були у використанні, не проходили навіть навчань, вони "просто лежать на складах" та є "тягарем" для країни.

22 листопада 2023 року парламент країни схвалив рішення про передачу старої техніки ЗСУ, але президент ветував його.

Бронетранспортери перебували на складі болгарського МВС із 1980-х років.

Як виправдовується президент Болгарії

Радев каже, коментуючи своє рішення, що парламентарі нібито були недостатньо ознайомлені з умовами передачі техніки. За його словами, в законі вказано, що "безоплатна передача техніки здійснюється з огляду на її непотрібність болгарського міністерства внутрішніх справ (МВС)".

Президент Болгарії виправдовується, що старі БТР використовуватимуть:

  • для охорони державного кордону;
  • БТРи надаватимуть допомогу населенню у випадку аварії чи катастрофи, у важкодоступних місцях.

Як вплине вето на хід війни

Однак, за даними видання Defense Express, через те, що БТР застарілі, під великим питанням їхня боєздатність, тому вето президента Болгарії не є критичним для посилення ЗСУ.

Військовий аналітик Михайло Жирохов, як пише ВВС, зазначив, що БТР-60 часів СРСР була "примхливою машиною", яку було вкрай непросто обслуговувати. Через двигуни, які важко синхронізувати, ці БТР дуже швидко вирішили зняти з виробництва. Для того, аби використовувати ці машини на полі бою, на думку експерта, потрібно витратити на їх переоснащення чимало коштів.

Рекордний контракт із Францією

Як ми писали вже раніше, Україна уклала з компанією Cybergun "рекордний" контракт. ЗСУ мають отримати нові штурмові гвинтівки та гранатомети. Відомо, що вартість озброєння, яке буде направлено в Україну згідно з домовленостями, складає 36 мільйонів євро.

Французьке підприємство має передати нашій країні таке озброєння:

  • 10 тисяч штурмових гвинтівок;
  • 2 тисячі високоточних гвинтівок;
  • 400 гранатометів.

Постачання гвинтівок та гранатометів відбуватиметься на початку 2024 року, однак, перші масові поставки озброєння почнуться через 6 місяців.

Нагадаємо, раніше ми писали, що відомо про надання ракет ATACMS Україні. Також ми повідомляли, скільки коштує зброя для України за підсумком Рамштайну-9.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.