Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Не використовуємо людей, як м'ясо – Зеленський назвав умову пришвидшення контрнаступу ЗСУ

За словами президента, Україна повинна мати перевагу над Росією у повітрі, для цього нам потрібні додаткові системи ППО

Фото: Офіс президента

Зеленський закликав надавати Україні ППО

Фото: Офіс президента

Для посилення та успіху контрнаступу, Збройним силам України вкрай необхідне нове обладнання протиповітряної оборони. Це пов’язано з тим, що Росія контролює українське небо.

Про це розповів президент Володимир Зеленський в інтерв’ю NBC News.

За словами українського лідера, Україна не має достатньо засобів ППО, тому Росія контролює небо.

"Що буде коли в нас буде достатньо засобів ППО від наших партнерів? Наші війська підуть. Ні, вони побіжать вперед, і це (контрнаступ – ред.) піде швидше. Тому що ми не можемо використовувати наших людей, як м’ясо, як роблять росіяни", – заявив він.

Президент впевнений, що поки ворог контролює небо, а в наших військових немає достатнього захисту, то ЗСУ не вдасться просуватися швидко вперед.

"Наш топ-1 запит до партнерів – це врівноважити наші сили у небі. Ми повинні довго чекати на F-16 через тренування і так далі, а ППО – це більш швидке вирішення питання. Я говорив про це з (президентом США Джо, – ред.) Байденом – не давати ППО (через дефіцит, – ред.), а виготовляти разом. Воно дороге, і нам не потрібні подарунки. І це важливо, це також робочі місця", – заявив він.

Український лідер вкотре закликав іноземних партнерів якомога швидше надати Україні ППО на зимовий період.

"Наш меседж світу, США, Європі, Азії дати нам ППО, орендувати, особливо на зиму", – підкреслив він.

Чому Україні вигідно орендувати ППО

Як ми зазначали раніше, Україна вже бере в оренду системи ППО для того, аби всіма доступними способами посилити захист об’єктів критичної інфраструктури в зимовий період.

Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат каже, що відповідна практика вже є в нас.

"Зрозуміло, що кожна країна перш за все дбає про власний захист. Ніхто своє ППО просто так нам не віддасть. Чому так довго постачають ППО, чому дозовано? Бо не має її стільки у світі, щоб нам її віддати", – сказав він.

Ігнат впевнений, що протиповітряна оборона має дуже велике значення, особливо варто її посилювати взимку, під час опалювального періоду. Тут йдеться як про самі установки ППО, так і про ракети до них, які також дорого коштують.

Однак, Юрій Ігнат не став розкривати, які саме країни світу погодились надати в оренду Україні системи протиповітряної оборони, бо "ця інформація чутлива, партнери не хочуть її озвучувати".

Раніше ми повідомляли, що в ЄС оцінили, чи готова українська енергосистема до зими. Також ми писали, як довго тривав перший блекаут.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.