Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Помилки десятиліть: яку зброю Україна передала Росії після розпаду СРСР

Після розвалу Радянського союзу між країнами відбувся поділ озброєння, в рамках якого наша держава залишилися без значної кількості зброї

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ/Facebook, Pexels. Колаж: Pro Війну

Яку зброю Україна віддала Росії

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ/Facebook, Pexels. Колаж: Pro Війну

Під час існування Радянського союзу УРСР була однією з найбільш озброєних республік держави. Проте, вже після розпаду відбулися суттєві зміни, адже наша держава віддала чимало зброї Росії.

Ми зібрали для вас основну інформацію щодо озброєння, яке Україна віддала Росії в 90-х роках.

Озброєння, яке Україна віддала Росії

Варто зазначити, що в 90-х роках передача озброєння від України до Росії відбулася в зв'язку з поділом Чорноморського флоту та боргами за газ. Зокрема, тоді наша держава залишилася без:

  • восьми бомбардувальників Ту-160;
  • трьох бомбардувальників Ту-95МС;
  • частини бомбардувальників Ту-22.

Крім того, в рамках угоди, яка була підписана прем'єр-міністром України Валерієм Пустовойтенко та прем'єр-міністром Росії Володимиром Путіним в 1999-му році наша держава передала 575 ракет. Наразі ворог цими ракетами обстрілює Україну.

Також в контексті озброєння варто згадати і про поділ кораблів Чорноморського флоту. Відомо, що 9 червня 1995-го року президент України Леонід Кучма та президент Росії Борис Єльцин підписали угоду про поділ ЧФ СРСР.

В рамках цієї угоди було вирішено, що Військово-Морські сили України отримають 18,3% від усіх кораблів. Натомість, російській армії було передано 81,7% кораблів.

Будапештський меморандум

5 грудня 1994-го року три ядерні держави підписали Будапештський меморандум, згідно з яким Україна відмовилася від ядерного озброєння в обмін на гарантії безпеки від:

  • США;
  • Великої Британії:
  • Росії.

В рамках договору, Україна повинна була ліквідувати все ядерне озброєння, що згодом і зробила. При цьому, слід зазначити, що частина з тієї зброї, яка на той час була в України перейшла до Росії.

Вже в 2003-му році Будапештський меморандум було порушено, адже Росія, яка надала Україні "гарантії безпеки" спровокувала конфлікт. Справа в тому, що тоді сусідня держава хотіла побудувати дамбу неподалік острову Тузла. Однак, дамба в цьому місці серйозно заважала українському судноплавству та навіть блокувала порти.

Проте, тоді міжнародна спільнота різко відреагувала на такі дії Росії і конфлікту вдалося уникнути. Однак, вже через 11 років окупанти незаконно захопили Кримський півострів та розпочали війну на сході України (АТО/ООС).

Вже 24 лютого 2022-го Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. При цьому, під час бойових дій окупанти нерідко використовують озброєння, яке наша держава передала Росії в рамках договорів.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Росія планує розпочати нову війну. Також ми повідомляли, за яких умов Україна може програти війну.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.