Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Рада спростила списання військового майна ЗСУ — на що треба звернути увагу

У парламенті кажуть, що за військовими значиться багато втраченого майна, яке вони не можуть тривалий час списати через застарілі процедури

Фото: 72 ОМБр ім. Чорних Запорожців, Генштаб ЗСУ, Вікіпедія. Колаж: Pro Війну

Списати майно військових тепер стане значно простіше

Фото: 72 ОМБр ім. Чорних Запорожців, Генштаб ЗСУ, Вікіпедія. Колаж: Pro Війну

Парламент схвалив спрощення процедури списання військового майна на період дії воєнного стану. За відповідне рішення під час засідання парламенту проголосувало 302 народних депутати.

У тексті закону (законопроєкт №10039) йдеться про те, що під час воєнного стану за наказом командира можна списувати закріплене за військовою частиною майно вартістю до 1,7 млн гривень. Для цього не потрібні будуть ніякі затвердження та погодження. Це стосується усієї номенклатури військового майна – від аптечок до дронів, але крім зброї.

Командир військової частини у більшості випадків буде вирішувати – потрібно розслідувати обставини втрати майна чи ні.

Якщо майно було втрачене внаслідок бойових дій, воно списується єдиним актом з описом події та переліком. Його мають підписати щонайменше два учасники або свідки події (за наявності) та затвердити командувач відповідного виду Збройних Сил. Командуванню встановлені конкретні строки для ухвалення рішень, щоб ці документи там не накопичувалися і не "зависали".

"Завданням закону є спрощення процедури списання військового майна, що було втрачене (знищене, зруйноване) внаслідок воєнних (бойових) дій", – йдеться в пояснювальній записці до проєкту.

Як відбуватиметься списання майна

Народний депутат Олексій Гончаренко пояснив, що списання майна відбуватиметься виключно за наказом командира за поданням комісії.

З його слів, це все необхідно через руйнування та пошкодження майна внаслідок бойових дій.

Документ передбачає, що комісія у складі бригади списуватиме втрачене в бою майно "одним актом за наявності свідчень учасників подій".

"...Приміром, відбувся бій, після якого є втрати майна у вигляді, скажімо, радіостанції, форми, боєприпасів, і для списання всього цього кожна служба зараз повинна проводити окреме розслідування й оформляти окремі акти. Знову ж таки, це потребує безлічі узгоджень, зокрема у прокуратурі та ВСП", – зазначив секретар парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко.

У зв'язку з бойовими діями в Україні фіксуються великі втрати майна, а всі процедури його списання давно застарілі, забюрократизовані та можуть тривати місяці й навіть роки. Це призводить до того, що за військовими частинами значиться багато втраченого майна, а при цьому вони не можуть доотримати необхідне. Саме тому було схвалено цей закон, але має значно полегшити життя військовим, вважають у парламенті.

Чи потрібно під час війни відбудовувати дороги та мости

Раніше ми писали про те, що архітектор та засновник студії DK-architect Дмитро Чулков дав коментар стосовно того, чи потрібно в Україні відбудовувати дороги та мости під час війни.

"Дороги й мости, це по суті бетон, щебінь, арматура, пісок, тобто виключно місцеві матеріали, і робітники потрібні кваліфікації від найнижчої до середньої, тобто робочі місця для широкого загалу. Держава роздає гроші наймасовішому сегменту суспільства (як зарплату)", – сказав архітектор.

Також він наголосив, що з початком війни ВВП України скоротився на 30%, умовно в кожного громадянина України стало на третину менше грошей, аніж це було до початку повномасштабного вторгнення.

Крім того, Дмитро Чулков зазначив, що стан дорожньої інфраструктури в Україні зараз "середньо поганий". За його словами, доріг в країні дійсно багато, однак більшість з них доволі поганої якості, відповідно, потрібно проводити щорічний ремонт.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в місті Ірпінь відбудовують дитячий садок, який постраждав від рук агресора. Також ми повідомляли про серйозні збитки через окупацію Криму.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.