Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Росія змінила тактику ударів по Україні: генерал пояснив, як захиститись від ворога

Росія під час нічної атаки на Київ 13 грудня використовувала ефективнішу зброю, а також фактор несподіваності

Фото: Telegram Віталія Кличка, скрін відео. Колаж: Pro Війну

Маломуж розповів про тактику Росії під час атаки на Київ

Фото: Telegram Віталія Кличка, скрін відео. Колаж: Pro Війну

Росія використала незвичну тактику під час нічної атаки на Київ 13 грудня. Ворог зрозумів, що крилаті ракети старого зразка дуже часто виявляють неефективними.

Про це розповів екскерівник Служби зовнішньої розвідки України, генерал армії Микола Маломуж в ефірі телеканалу FreeДом.

Яка нова тактика Росії

За його словами, російські військові намагаються використовувати:

  • більш ефективну зброю;
  • фактор несподіваності.

"Ну, ми бачимо, що ворог намагається змінити стратегію і тактику застосування і ракетних систем, і безпілотників... у цій ситуації вони зрозуміли, що саме крилаті ракети чи старі системи Х-555, Х-101 – вони часто неефективні", – зазначив експерт.

Колишній голова розвідки також наголосив, що Повітряні сили ЗСУ працюють таким чином:

  • виявляють ранні пуски ракет (приблизно за 25-30 хвилин);
  • визначають траєкторію польоту крилатої ракети;
  • супроводжують крилату ракету;
  • завдають ударів майже по всіх повітряних цілях.

Саме завдяки злагодженим діям Повітряних сил ЗСУ, ефективність ракетних ударів російської армії вкрай низька.

Колишній керівник розвідки наголосив, що ЗСУ готувалися до атак Росії, спеціально для цього створювалися "щити" із засобів протиповітряної оборони для міст і об'єктів. Через такий посилений захист, Росія запускає ракети із різних точок, не пускає МіГ-31, який баражує, "ми підіймаємо тривогу і очікуємо "Кинджал" на певному періоді і теж готуємося збивати цю балістику".

"А вони запускають, наприклад, "Іскандери" за балістичною траєкторією, з пускових установок, які не фіксуються, як літаки, або з далеких систем – вже стратегічних бомбардувальників, які також наші не беруть радіолокаційні системи, і летять вони буквально 10-12 хвилин", – сказав генерал.

Як захиститися від атак

За словами Миколи Маломужа, єдиний ефективний спосіб захисту від ракетних ударів – система знищення на випередження для захисту громадян – це космічна розвідка, яка фіксує пуски Росією ракет, саме вона в режимі онлайн контролює ядерну зброю Росії та пуски нею балістичних ракет.

Електронний щит також допоможе дезорієнтувати ракети, коли їх вже ворог запустив, такий захист навіть може розвернути ракети назад до Росії.

Нічна атака столиці України

Як ми вже писали, у ніч проти 13 грудня у небі над Києвом сили ППО збили 10 повітряних цілей. Через падіння уламків ракет постраждало 53 людини, були пошкоджені багатоповерхові будинки та автомобілі. Голова Офісу президента Андрій Єрмак повідомив, що росіяни могли атакувати столицю ракетами 48Н6 з комплексу С-400.

С-400 Тріумф – це російська зенітна ракетна система великого і середнього радіуса дії. Вона призначена для ураження авіації, а також балістичних ракет, гіперзвукових цілей та інших.

Кожна така ракетна система дозволяє атакувати одночасно до 80 цілей із наведенням на них до 160 ракет. Комплекс можу використовувати чотири типи ракет, які мають різну стартову масу і дальність пуску.

Комплекс Тріумф є одним з найдорожчих у світі. Його вартість становить близько $1,2 млрд.

Нагадаємо, США надали Україні новий пакет допомоги – що до нього увійшло. Також ми писали, що ввійшло до нового пакету допомоги від Німеччини.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.