Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Швидкість, траєкторія і не тільки: чим відрізняються балістичні ракети від крилатих

Російські окупанти досить часто обстрілюють територію нашої країни з використанням балістичних та крилатих ракет

Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook, Минобороны РФ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Різниця між крилатими та балістичними ракетами

Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook, Минобороны РФ/Facebook. Колаж: Pro Війну

За час повномасштабної війни ворожа армія випустила по території України сотні балістичних та крилатих ракет. Однак далеко не всі знають, в чому полягає головна відмінність між ними.

Про різницю між ракетами розповів голова фонду Повернись живим Тарас Чмут в ефірі одного з подкастів.

Відмінність між балістичною та крилатою ракетою

За словами Тараса Чмута, різниця між таким озброєнням дійсно велика, адже якщо коротко, то крилата ракета летить до своєї цілі, а балістична падає.

Якщо ж більш детально розбирати це питання, то варто зазначити, що крилата ракета схожа на безпілотник, адже вона в більшості випадків летить не надто високо на дозвуковій швидкості. До того ж вона може змінювати власну траєкторію польоту. Тому, цю ракету відносно легко збити.

Водночас балістична ракета після запуску підіймається дуже високо, а вже звідти по балістичній траєкторії падає вниз. Відповідно, через те, що вона при старті набирає доволі серйозну висоту, а при падінні розвиває велику швидкість, таку ракету складніше виявити та збити.

Слід зазначити, що у Росії є доволі велика кількість різних крилатих ракет, зокрема:

  • Калібр;
  • Х-55;
  • Х-101;
  • Х-555 тощо.

Якщо ж брати до уваги балістичні ракети, то тут варто виділити "Іскандер" різних модифікацій.

Передача зброї Росії

Раніше ми розповідали про те, що після того, як СРСР розпався та поділився на більш ніж десяток держав, між Україною та Росією відбувся поділ деякого озброєння. Зокрема, тут варто зазначити, що наша держава передала сусідам чимало літаків в 90-х роках:

  • Ту-22 (бомбардувальники);
  • Ту-95МС (бомбардувальники, було передано 3 літаки);
  • Ту-160 (бомбардувальники, було передано 8 літаків).

Крім того, Україна також передала Росії 575 ракет, якими зараз ворог активно обстрілює нашу територію. Це сталося в рамках підписання угоди між прем'єр-міністрами країн в 1999-му році.

До того ж в контексті поділу озброєння слід згадати й Чорноморський флот, адже 9 червня 1995-му року між президентами України та Росії (тоді це були Леонід Кучма та Борис Єльцин) було підписано угоду, що стосується поділу ЧФ СРСР.

Після підписання угоди, наша держава отримала менш ніж 19% від усіх кораблів, що на той час були в складі Чорноморського флоту Радянського союзу. Водночас ВМС Росії отримали понад 81% від озброєння.

Нагадаємо, раніше ми писали про наслідки підписання Будапештського меморандуму. Також ми повідомляли, що Росія може розпочати нову війну.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.