Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Скільки коштує свобода: яку суму потрібно заплатити, щоб виїхати з ТОТ

Росія обмежує виїзд на твою територію, тому мешканці тимчасово окупованих територій зобов'язані шукати альтернативні шляхи, щоб перебратися в міста, які знаходяться під котролем України

Фото: УНІАН

Чи можливо виїхати з окупації

Фото: УНІАН

Перевізники запевняють, що найбезпечніший шлях від російського ладу – через окупований Новоазовськ Донецької області. Проте, там біженцям прийдеться пройти фільтрацію.

Про це пише проєкт Радіо Свобода "Новини Приазовʼя".

Натомість, щоб дістатися до України потрібно заплатити "кругленьку суму".

"Хтось каже 400 доларів, хтось 200, хтось 25 тис. рублів, так десь трошки більше ніж 200 доларів", – розповіла мешканка окупованого населеного пункту.

Проте, з її слів, наразі є можливість отримувати посилки з неокупованої частини України через перевізників.

"Ми просили у дітей ліки, яких тут (в окупації) немає і не передбачаються, і без яких нам дуже погано. За кожний флакончик ми повинні були перевізнику віддати 200 грн, не рублів, а гривень. А за пігулки, за кожну пачку – 400 грн. Ну і 10 доларів – це вага за кожен кілограм (речей). Виходять чималі гроші. Але і на це ми згодні, згодні, бо його тут ніде взяти", – запевнила вона.

Політолог з Херсона Володимир Молчанов розповів, що йому така "подорож" обійшлася в 600 доларів за 1 людину.

"Це включало, по-перше, хабарі під час приїзду окупованою територією, тому що там на кожному блокпості практично з цих автобусів, які виїжджали з міст окупованої Херсонщини, брали певну суму, а також оплату за дорогу", – пояснив він.

Проте, можна знайти і дешевший шлях – через село Покровка у Сумській області. За перетин ККП у Білгородській області перевізники візьмуть лише 200 доларів.

"Виходить так, що Росія фактично обмежує можливості виїзду і для тих, хто взяв паспорти, і для тих, хто не взяв російські паспорти. Тобто громадянам України взагалі неможливо зараз виїхати через територію Росії, якщо в них немає російського паспорта", – наголосив він.

Росіяни можуть вчиняти репресії на ТОТ

Під час проведення так званих виборів на тимчасово окупованих територіях самі росіяни хотіли виявити, які території є найбільш проукраїнськими. Представник "КримSOS" вважає, що після цього вони хочуть надалі проводити репресії проти місцевих жителів, що активно виступають проти окупації. Крім того, під час цих виборів росіяни також намагались провести оцінку кількості населення.

Тільненко також додав, що більшість кандидатів на так званих "виборах" були безпосередньо із Росії та не мали жодного відношення до місцевих громад.

"Але тут задача і нас, як громадянського суспільства, і задача правоохоронних органів, для того, щоб зафіксувати і винайти списки всіх цих людей для того, щоб вони понесли справедливе покарання. Я можу сказати, що зараз це робити набагато легше, ніж на початку окупації у 2014 році, тому що зараз технічні засоби, програмні засоби дозволяють робити це значно швидше і ефективніше, у тому числі завдяки тим же технологіям штучного інтелекту, застосування технології розпізнавання обличчя", – зазначив голова "КримSOS".

Також зазначимо, що в ефірі програми "Кримське питання" представник Херсонської обласної прокуратури заявив про те, що відомство вже активно займається справами причетних до виборів на ТОТ.

Нагадаємо, окупанти в рамках нової хвилі мобілізації намагатимуться призвати мешканців ТОТ. Також ми повідомляли, скільки території захопили росіяни у 2023-му році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.