Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Україна отримала додаткові комплекси ППО NASAMS: їхні характеристики та ціна

Цього місяця західні партнери передали Україні додаткові зенітно-ракетні установки норвезького виробництва NASAMS, які використовують для протиповітряної оборони

Фото:  Kongsberg. Колаж: Pro Війну

На бойове чергування стали системи ППО NASAMS

Фото: Kongsberg. Колаж: Pro Війну

Така система ППО може збивати в небі все: від безпілотників до балістичних ракет та винищувачів. В зимовий період, коли росіяни намагатимуться всіма способами знищити критичну інфраструктуру України, NASAMS потрібні як ніколи.

Про це повідомив президент Володимир Зеленський у Telegram.

Цю систему ППО використовують Оман, Іспанія, Фінлядндія та Нідерланди. Вона була спеціально розроблена для захисту авіабаз, морських портів, густонаселених територій та інших важливих об’єктів, а також армії.

NASAMS: характеристики

Радіус дії — до 40 км (наскільки далеко, залежить від ракети):

  • звичайна ракета AMRAAM потрапляє у ціль на відстані до 20-25 км;
  • ракета AMRAAM ER (Extended Range) має радіус дії 40 км;
  • також є ракети, які можуть уразити авіацію на відстані понад 100 км.

Переваги комплексу NASAMS

  • він мобільний;
  • має високу точність (збиває 85% цілей);
  • вміє маневрувати, тож краще вражає цілі;
  • пускові установки та радар можуть перебувати за 20 км від пункту управління.

До того ж одна пускова установка NASAMS має шість ракет. Сама батарея (а це 9 або 12 установок) може за 12 секунд випустити близько 70 ракет.

З відкритих джерел відомо, що експортна ціна однієї такої установки. Однак ймовірно, що в контракті уряду США та виробника прописна менша вартість.

Україна отримала РСЗВ Striga

Раніше ми писали, що українські військові отримали на озброєння чеські 122-мм реактивні установки залпового вогню Striga, які є покращеною версією радянського "Граду".

Наразі точно не відомо, Україна закупила зброю самостійно, чи вона входить до одного з пакетів допомоги Заходу. Про кількість таких установок дані також відсутні.

Чеська "стрига" оснащена обчислювальною, інерціальною навігаційною та комунікаційною системами, що підвищує точність техніки, автоматизує процеси та скорочує час згортання та розгортання на позиції.

Основні характеристики Striga:

  • побудована на двовісному шасі армійської вантажівки Tatra Force 815-7;
  • оснащена пусковою установкою на 40 напрямних;
  • здійснює обстріл 122 мм реактивними снарядами;
  • може здійснювати обстріл снарядів Accular-122 на відстані від 10 м до 35 км;
  • вистрілює на 40 метрів.

Станом на зараз вартість однієї такої установки точно невідома.

Німеччина хоче передати Україні нову систему ППО

Ми також зазначали, що Німеччина разом з країнами-партнерами розглядає можливість тимчасової передачі систем протиповітряної оборони IRIS-T SLM Україні. Це стане важливим кроком у зміцненні цілісності та значно підвищить оборонну спроможність нашої держави.

IRIS-T SLM (Surface Launched Medium-Range) – це зенітний ракетний комплекс ППО і ПРО середнього радіуса дії, розроблений німецькою військовою компанією Diehl Defence, який масово почали виробляти вже у 2005 році. Ідеологічно доволі схожий на норвезький NASAMS, оскільки в обох комплексах використовується вкрай прагматичне рішення із перетворення ракети "повітря-повітря" на зенітну.

Також варто зазначити, що компанія Diehl Defence ще на початку травня 2022 року запропонувала передати цю систему Україні, однак весь цей час пропозиція перебувала на розгляді комітету з безпеки.

Раніше ми писали, на що здатні та чим небезпечні для ворога дрони Malloy. Також розповідали про крилаті ракети Storm Shadow.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.