Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Україна отримала всі обіцяні системи ППО, але Ігнат вказав на важливий нюанс

За словами речника Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната, того озброєння, яке Україна отримала від західних союзників, недостатньо для захисту неба

Фото: Міноборони

Україні потрібно ще більше систем ППО для захисту неба

Фото: Міноборони

Напередодні зимового періоду Україна вже отримала весь номенклатурний перелік засобів протиповітряної оборони, які обіцяли західні союзники. Але цього озброєння треба ще більше.

Про це повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Які системи ППО необхідні

Він уточнив, що ЗСУ потрібні такі системи протиповітряної оборони (ППО) для захисту важливих об’єктів інфраструктури, які Росія намагатиметься атакувати:

  • Patriot;
  • SAMP/T IRIS-T;
  • NASAMS.

Ігнат уточнив, що вже отримані всі системи ППО, які були обіцяні західними партнерами. Але, за інформацією речника, тут слово "усі" варто чітко розділити – на номенклатуру отримання і на кількість. Наприклад, двох батарей Patriot, як виявилось, вкрай мало для захисту нашої держави.

"Patriot – це той комплекс, який дозволяє збивати балістичні ракети й "Кинджали", що вже довів вперше у світовій історії. Держава Україна потребує значно більше таких систем", – пояснив спікер.

Ігнат також звернув увагу не те, що Україні необхідне озброєння для кращого та ефективнішого знищення російських дронів-камікадзе, які Росія постійно запускає.

"Сьогодні нам треба зосередити увагу не лише на вище зазначених комплексах, як для Повітряних сил, так і для ППО Сухопутних військ. А саме Terrahawk Paladin. Це те, що потрібно для знищення саме "шахедів". Їх стає все більше. Росія налагодила виробництво на своїй території. І нам потрібні такі засоби, аби в автоматичному режимі знищувати ці цілі зі 100% результатом", – додав Ігнат.

Чому союзникам вигідно надати ППО Україні

Як ми писали раніше, Росія накопичує озброєння для нових потужних атак по Україні взимку. Тому дуже важливо якнайскоріше посилювати нашу протиповітряну оборону, зазначив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Чиновник навів дуже цікаві дані, які якнайкраще пояснюють, чому зараз дуже важливо посилювати оборону неба. За даними Кулеби, ремонт пошкодженої внаслідок ворожих атак критичної інфраструктури обійдеться державі набагато дорожче, аніж посилення ППО.

Очільник МЗС опублікував статистику, яка демонструє "просту математику" щодо підтримки України:

  • вартість однієї ракети для Patriot становить 4,1 мільйона доларів;
  • відновлення пошкодженої електростанції коштуватиме 19,1 мільйона доларів.

Таким чином, каже Кулеба, варто посилювати українську ППО, адже це допоможе заощадити ресурси в майбутньому та зберегти людські життя.

Раніше ми повідомляли, що в ЄС оцінили, чи готова українська енергосистема до зими. Також ми писали, як довго тривав перший блекаут.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.