Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Зеленський підписав законопроєкт про продовження воєнного стану – що відомо

Воєнний стан та загальну мобілізацію в Україні вже декілька разів з початку повномасштабної війни було продовжено

Фото: Скріншот, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

Зеленський підписав законопроєкт про продовження воєнного стану

Фото: Скріншот, Генштаб ЗСУ/Facebook. Колаж: Pro Війну

12 лютого 2024-го року президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкти про продовження воєнного стану та загальної мобілізації. Таким чином, ці процеси в Україні діятимуть ще близько трьох місяців.

Про це йдеться в законопроєктах.

Продовження воєнного стану

Президент України Володимир Зеленський 13 лютого 2024-го року підписав два законопроєкти:

  • №10456 про продовження воєнного стану в країні;
  • №10458 про продовження строку проведення загальної мобілізації в Україні.

Відповідно, ці законопроєкти вступлять в дію 14 лютого 2024-го року. Таким чином, загальна мобілізація, а також воєнний стан будуть продовжені до 13 травня, тобто на 90 днів.

Зазначимо, воєнний стан та загальна мобілізація були продовжені вже десятий раз від початку повномасштабної війни проти Росії.

Крім того, під час проведення загальної мобілізації до лав Збройних сил України та інших військових формувань мобілізують військовозобов'язаних чоловіків, віком від 18 до 60 років. Водночас, в рамках воєнного стану можуть застосовуватися різні обмеження.

Різниця між воєнним станом та "станом війни"

Раніше ми писали про те, в чому полягає головна відмінність між поняттями воєнний стан та "стан війни". Зокрема, в чинному законодавстві термін "стан війни" згадується лише декілька разів (двічі в Конституції України):

  • розділ Конституції України про Верховну Раду – "оголошення за поданням президента стану війни та укладення миру";
  • розділ Конституції України про президента – "вносить до Верховної Ради подання про оголошення стану війни та у разі збройної агресії приймає рішення про використання Збройних сил України".
  • в законі "Про оборону України".

Однак, щодо цього питання чітких пояснень в українському законодавстві немає. Натомість, щодо воєнного стану ситуація є зовсім іншою, адже це поняття доволі часто використовується в інших країнах.

Крім того, за словами військового експерта Олексія Мельника, для того, щоб мобілізувати чоловіків в Україні не потрібно оголошувати "стан війни".

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що не вдасться зробити без представників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Також ми повідомляли, які дані будуть вносити в електронний реєстр військовозобов'язаних.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.