Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Довготривала підтримка втомлює? Що може зашкодити швидкій відбудові України

У Верховній Раді розповіли про наслідки можливого зменшення підтримки України західними партнерами під час повномасштабної війни

Фото: Кабмін, Львівська ОВА, УНІАН. Колаж: Pro Війну

Ослаблення підтримки партнерів може загальмувати відбудову - Гетманцев

Фото: Кабмін, Львівська ОВА, УНІАН. Колаж: Pro Війну

Країни світу можуть втомитися від довготривалої підтримки України. Є ризик того, що це може зашкодити швидкій та ефективній відбудові знищених ворогом міст та сіл.

Про це розповів голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

"Ми дуже цінуємо фінансову підтримку наших партнерів з усього світу. Більше 100 мільярдів доларів військової допомоги, підтримки біженців, гуманітарної допомоги", зазначив він.

Депутат назвав природнім, що така довгострокова підтримка веде до втоми, а також зауважив, що "це може перетворитися на дуже велику помилку світу, якщо він дозволить цій втомі знищити наші плани".

Що треба для ефективної відбудови

Гетманцев наголосив, що для забезпечення ефективності відбудови України та її подальшої інтеграції в Європейський Союз потрібно збільшити адміністративну спроможність всіх служб і агентств, які беруть участь у відбудові. Окрім того, ці служби мають працювати згідно з європейськими принципами прозорості, а аудиторами там повинні бути міжнародні компанії.

Крім того, голова парламентського комітету звернув увагу на необхідності збільшення ролі Верховної Ради в процесі відбудови та євроінтеграції, вказавши на необхідність швидкої імплементації майже 3000 законодавчих актів.

Відбудова Київщини: скільки грошей виділили

Раніше ми вже писали, що на Київщині вже схвалено позитивні рішення на понад 314 млн грн відповідно до першого етапу програми державної допомоги єВідновлення. Триває активна робота щодо опрацювання заявок на другий етап програми допомоги.

Зараз у Київській області діє низка програм щодо відновлення:

  • відбудовують 18 багатоповерхівок у рамках програми UNITED24;
  • відновлення з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії;
  • відбудова приватного житла в Ірпені;
  • відбудова з нуля приватних будинків у пʼяти районах Київщини;
  • відновлення в рамках урядової програми єВідновлення.

Подати заявку на отримання коштів для відновлення пошкоджень можуть люди з будь-яких постраждалих населених пунктів Київської області.

Як зазначили в КОВА, наразі в області триває другий етап програми єВідновлення. Це безготівкові сертифікати на купівлю житла замість того, яке було зруйноване.

Раніше ми писали про те, що російська армія з моменту початку повномасштабного вторгнення зруйнувала більше третини шкіл в Харківській області. Також сайт Pro Гроші розповідав про серйозні збитки через окупацію Криму.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.