Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Відродження овочівництва на Херсонщині — як хочуть поновити систему зрошування

Місцева влада Херсонщини розповіла, яким чином хочуть відновити зрошувальну систему в регіоні та що передбачає план підтримки агросектору

Фото: Укргідроенерго, скрін. Колаж: Pro Війну

На півдні України хочуть відновити систему зрошування

Фото: Укргідроенерго, скрін. Колаж: Pro Війну

На Херсонщині розробляють дорожню карту для відновлення зрошувальної системи. Потреба у цьому постала внаслідок підриву ворогом Каховської гідроелектростанції.

Про це повідомляє пресслужба місцевої обласної військової адміністрації.

"Унаслідок підриву росіянами дамби Каховської ГЕС на Херсонщині значна частина меліоративної системи та інших гідротехнічних споруд знищена і є проблеми з відновленням генерації, але є й об’єкти, які ще підлягають реконструкції", – зазначають в ОВА.

У відомстві уточнили, що питання відновлення гідротехнічних споруд обговорювалось під час зустрічі замміністра агрополітики та продовольства Віталія Головні з фермерами Херсонщини та Миколаївщини.

"Зараз доцільно відновлювати меліоративні системи Інгулецької зрошувальної мережі, яка обслуговує понад 18 тисяч гектарів зрошувальних земель. Разом із цим можливе і відновлення зрошення 3 000 га на території Чорнобаївської громад, шляхом здійснення ремонту труби Інгулецького каналу", – додали в Херсонській ОВА.

Уряд розробив план державної підтримки аграрного сектору південних областей України – зокрема, залучається допомога міжнародних донорів. Завдяки їхнім коштам хочуть відбудувати та поновити системи зрошення. Влада прагне відродити овочівництво в регіоні.

Зазначимо, на ліквідацію наслідків підриву ворогом дамби Каховської гідроелектростанції було спрямовано 335 млн гривень.

Підрив Херсонської ГЕС

Підрив греблі Каховської гідроелектростанції (Каховська катастрофа) – воєнний злочин РФ та акт екоциду, який був здійснений російськими окупантами близько 2:50 ночі 6 червня 2023 року.

Через підрив дамби загинуло багато людей. Тисячі громадян втратили своє майно та були вивезені до інших міст. Десятки населених пунктів і тисячами домівок були знищені через те, що опинилися під водою.

Постраждали південні області України, які здавна були основними виробниками овочів та фруктів, вирощування яких залежить від зрошувальних систем.

Якою буде нова Каховська ГЕС

Як ми зазначали, ще 18 липня 2023 року уряд схвалив важливе рішення щодо відновлення Каховської гідроелектростанції. Процес відбуватиметься у два етапи:

  • на першому – спроєктують всі інженерні конструкції, підготують необхідну базу для відновлення;
  • на другому – відбудуться будівельні роботи безпосередньо на території ГЕС.

Ці плани хочуть втілити у життя протягом двох років.

Також відомо, що нова ГЕС буде вдвічі потужнішою за зруйновану. Вартість зведення нової ГЕС – від 1 мільйона доларів.

Влада розглядає можливість варіанти спорудження агрегатів, які працюватимуть як у генераторному, так і в насосному режимі. Крім того, хочуть звести рибохід, якого не було в старому, ще радянському проєкті.

Раніше ми писали про те, які водоканали вимушено зупинили роботу через підрив Каховської ГЕС. Також раніше в НБУ пояснили, як теракт на Каховській ГЕС вплине на економіку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.