Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Воскресіння історії: які будівлі в Україні потребують відбудови через війну

Українці мають можливість показати світові, що вони здатні відновити та зберегти свою культурну спадщину, незважаючи ні на що

Фото: Володимир Зеленський. Колаж: Pro Війна

Росіяни безжально знищують українські міста та культуру

Фото: Володимир Зеленський. Колаж: Pro Війна

24 лютого 2022 року українська культурна спадщина постала перед неймовірним випробуванням – атакою з боку росіян. Історичні будівлі досі піддаються постійним обстрілам. Протягом тривалого періоду військових дій Російська Федерація спричинила руйнацію та пошкодження понад 763 об'єктів культурної спадщини.

Ми зробили невелику добірку історичних будівель в Україні, які потребують відбудови через повномасштабну війну.

Де найбільше постраждали пам’ятки культурної спадщини

Найбільше споруд було зруйновано або пошкоджено у Київській, Миколаївській, Херсонській, Чернігівській, Сумській, Одеській, Харківській, Запорізькій, Донецькій та Луганській областях. Серед постраждалих об’єктів:

  • 105 мали національне значення;
  • 595 охоронялися на місцевому рівні;
  • 63 виявлені під час конфлікту.

Загалом, 23 пам'ятки були повністю зруйновані, 625 отримали часткові пошкодження, а ступінь пошкодження ще 115 об'єктів залишається невідомим.

Які споруди потрібно буде відновлювати після війни

Історичні будівлі в Одесі

Одеська область, як багата на історичні будівлі, стала особливою мішенню для агресорів. Під час нічної атаки 23 липня 2023 року РФ випустила 19 ракет різних типів, хоча дев'ять з них були збиті системами протиповітряної оборони. На жаль, під час цих обстрілів було зруйновано Спасо-Преображенський кафедральний собор та пошкоджено 28 інших пам'яток, розташованих в історичному центрі міста.

Будинок вчених, який є однією з найвпізнаваніших споруд в Одесі, зазнав найбільших збитків. Велика частина старовинної ліпнини та штукатурки обвалилася, а вікна та віконниці отримали значні пошкодження. Цей будинок є пам'яткою архітектури важливого національного значення.

Національний літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди (село Сковородинівка Харківської області)

Росія знищила музей Григорія Сковороди
Росія знищила музей Григорія Сковороди
Фото: Український інститут

7 травня 2022 року Росія цілеспрямовано влучила у споруду. Ракетний удар призвів до пожежі, яка знищила національний літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди. Попри це, вдалося врятувати найцінніші експонати завдяки заздалегідь проведеним заходам.

Центральний будинок культури (місто Ірпінь Київської області)

Пошкоджений Центральний будинок культури в Ірпені
Пошкоджений Центральний будинок культури в Ірпені
Фото: Скриншот: Pro Гроші

Ще однією трагічною втратою став Ірпінь, місто поблизу Києва, яке славилося своєю історією та архітектурою. Серед об'єктів, що постраждали, варто відзначити Центральний будинок культури. Ця споруда була створена жителями міста після Другої світової війни. Проте російські загарбники з особливою агресією зруйнували житлові будівлі та пам'ятки.

Будинок культури, з якого розпочалася відбудова Ірпеня, також був зруйнований обстрілами. Його фасад, інтер'єри та перекриття отримали серйозні пошкодження.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що вигадали союзники, аби змусити РФ відшкодувати збитки. Також ми повідомляли, що Росія зруйнувала третину шкіл в одній з областей.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.