Головна Новини Мобілізація Відбудова Цифри Події Армія

Зі згадкою про минуле – який вигляд матиме Маріуполь після війни

Після завершення війни в Україні усі деокуповані міста, зокрема Маріуполь будуть відновлювати та створювати в них нові будівлі зі згадкою про минуле

Фото: “Ре: Маріуполь”, Полк Азов, Pexels. Колаж: Pro Війну

На відбудову Маріуполя у кращому випадку знадобиться 7-10 років

Фото: “Ре: Маріуполь”, Полк Азов, Pexels. Колаж: Pro Війну

Українська влада вже багато разів підкреслювала свою незламну мету звільнити від російської окупації всю територію країни, розглядаючи цей крок як необхідний для досягнення перемоги. Повернення контролю над містами також означатиме початок їх відновлення. Це стосується і Маріуполя, за який відбувалися жорстокі та криваві бої. Щохвилинні обстріли спричинили серйозні руйнування. У зв'язку з цим відновлення Маріуполя потребуватиме великих фінансових вкладень та мобілізації значних зусиль для повернення його до нормального функціонування.

Яким може бути Маріуполь після війни представили в проєкті "Ре: Маріуполь".

Скільки потрібно часу та грошей для відновлення Маріуполя

Війна завдала великого збитку Маріуполю, де 1356 багатоповерхових будинків були зруйновані або пошкоджені. Ще 40% приватного сектору стали жертвами бомбардувань. Виправляючи наслідки цих руйнувань, влада спрямована на будівництво нових об'єктів замість відновлення тих, що не підлягають відновленню.

Мер міста Вадим Бойченко вважає, що повернути Маріуполь до довоєнного стану можна приблизно за 7-10 років. Для відновлення міста знадобиться 14 млрд доларів. Остаточні цифри буде встановлено після оцінки руйнувань після деокупації.

Як може виглядати Маріуполь після закінчення війни

Після довгих страждань, Маріуполь буде відновлений. Ба більше, в Україні розпочали проєкт "Ре: Маріуполь", який створює план та бачення повоєнної відбудови міста. Творцем цієї ініціативи став український дизайнер родом з Маріуполя Сергій Родіонов.

Команда "Ре: Маріуполь" висуває амбіційну концепцію, яка передбачає поєднання ініціативи "15-хвилинного міста" з багатофункціональним центром та доступом до водних ресурсів – Азовського моря та річок. Щоб втілити свою ідею, вони планують використовувати:

  • екологічні технології;
  • перероблені матеріали, які стануть основою для дослідницьких кластерів.

Серед ключових аспектів проєкту "Ре: Маріуполь" – перетворення Центрального вокзалу міста в транзитний термінал, що забезпечує зручний перехід між різними видами транспорту. Простір передбачає об'єднання історичного та нового постіндустріального району.

 | Фото: Ре: Маріуполь
 | Фото: Ре: Маріуполь

Як може виглядати центральний вокзал в Маріуполі

Фото: Ре: Маріуполь

Як може виглядати центральний вокзал в Маріуполі

Фото: Ре: Маріуполь

Проєкт також має намір звернути увагу на важливі міські символи. Драмтеатр, який став жертвою атак російських військових, планується відновити з меморіальною функцією, додавши нові елементи.

 | Фото: Ре: Маріуполь
 | Фото: Ре: Маріуполь

Проєкт, як може виглядати Драмтеатру в Маріуполі після війни

Фото: Ре: Маріуполь

Проєкт, як може виглядати Драмтеатру в Маріуполі після війни

Фото: Ре: Маріуполь

Крім того, в проєкті передбачено реорганізацію промислових територій, зокрема, створення меморіального парку-заповідника на території "Азовсталі". Крім відновлення фізичних об'єктів, проєкт також спрямований на переосмислення історії та символіки міста.

На території "Азовсталі" створять парк
На території "Азовсталі" створять парк
Фото: Ре: Маріуполь

Відновлення Маріуполя – це складний процес, який потребує об'єднання зусиль багатьох. Проєкт "Ре: Маріуполь" пропонує концепції, які можуть стати фундаментом для відродження та розвитку міста.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чому росіяни скуповують житло в Маріуполі. Також редакція писала, коли хочуть відновити "Азовсталь".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.